.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 17:44

Коментари 0 / Видяна 460

Министерският съвет реши да гласуваме машинно на следващите избори

Още по темата: Борисов: Разделението не е успешна формула в политиката Минималното обезщетение за безработица става 12 лв. на ден БСП и ДПС поискаха оставката на Цвета Караянчева Парламентът ще продължи работа по второто четене на Изборния кодекс ДПС няма да се регистрира в пленарна зала заради Изборния кодекс Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс 66-и ден на антиправителствени протести в София Подготвят Велико народно въстание 3 Поредна вечер на недоволство в София Протестите - ден 65: Поредна вечер на недоволство

 

Машинно гласуване да има във всяка секция на следващите парламентарни избори, гласува Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов също изрази подкрепа за машините.

 

Премиерът Бойко Борисов възложи на вицепремиера Томислав Дончев и на ЦИК да изпълнят тази задача. Каза, че по темата се говори от много време и предприема тази стъпка, защото не иска именно върху правителството да тегне съмнението, че не желае машинно гласуване. Изрази обаче съмнение, че не е сигурен дали с това ще се промени нещо.

Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че според него оттук нататък ще бъде изключително финансово неизгодно да има два типа гласуване.

 

Бойко Борисов, министър-председател: Да похарчим няколко десетки милиони и да видим какви ще са резултатите. Сега парламентът трябва да уточни като има машинно, ще има ли хартиено, ще се дублират ли, къде ще ги държим, къде ще ги съхраняваме, ще може ли през седмица да работят и да се съберат отново и да се направят това са близо 12-13 000 машини.

 

Томислав Дончев, вицепремиер: 15 000 поне трябва да бъде броят на машините, за да има и резервни. За мен е глупост да поддържаме две паралелни системи, това прави изборите необосновано скъпи. Щом желанието и волята на народа, и на повечето партии е да се гласува на машини, то трябва да се гласува на машини. За целта следващите парламентарни избори всяка избирателна секция ще е съоръжена с машина за гласуване и вотът ще бъде осъществен посредством машина.

 

Дончев каза още, че трябва да се помисли и за законодателни промени заради въвеждането на машинното гласуване. А Борисов допълни, че много сериозно трябва да се работи и за това как тези машини ще бъдат предпазени от кибератаки.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: