.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 15:33

Коментари 0 / Видяна 396

Днес отбелязваме 142 години от първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

Още по темата: Нов протест се проведе днес в Благоевград Ски парк „Картала“ е домакин на Държавното първенство по ски-алпинизъм Благоевград отново събра най-добрите таекуондисти Благоевградчани се събраха на протест в защита на Румен Томов Благоевградски ученици се включиха в глобалната инициатива "Най-големият урок" 8100 лв събраха от благотворителни концерт и базар учениците от ЕГ за лечение на Лъчо Важно за гражданите! Дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград започва от днес изплащането на социални помощи Православният център в Благоевград чества 11 години Здравната инспекция и Детският парламент обединиха празниците на виното и любовта Ски парк „Картала“ е домакин на Държавното първенство по ски-алпинизъм

 

Благоевград отбеляза днес 142 години от първото освобождение на Горна Джумая. Пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на черквата „Въведение Богородично“, бяха положени венци и цветя в знак на признателност от кмета на общината общински съветници, представители на институции, общественици, граждани.

 

В началото на януари 1878 г. една малка част от отряда на ген. Гурко под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя на юг по долината на р. Струма. В Рилското корито се образуват чети, които влизат в непрекъснати схватки с турския аскер и башибозук. Начело на джумайската чета застава учителят Арсени Костенцев. На 10 февруари 1878 г. руското командване издава заповед град Джумая да бъде освободен от руските войски, намиращи се наблизо. На следващия ден започват боевете в Рилското корито.Там се разиграва кратък ожесточен бой, след който османската войска е обърната в бягство. Градът напускат не само аскерът, полицията и администрацията, но и османското население.

 

На 12 февруари руските войски влизат победоносно в Джумая, тържествено посрещнати от българското население.

Няколко дни след освобождението на града пристигат губернаторът на София Пьотър Алабин и българският общественик Марин Дринов. За комендант на града е назначен майор Орлински. Руското командване назначава за окръжен началник Йосиф Вартоломеевич Шевченко, който устройва първата административна власт. Назначен е временен Градски управителен съвет и Съвет на старейшините из селата. В Окръжния съвет, освен Шевченко влизат още учителите Васил Разсолков, Арсени Костенцев, Хаджи Коте Чорбаджигошев, Спас Харизанов. Още през април е събран и първият набор младежи за войската.

 

На снимката: Майор Иван Павлович Орлински. Оригиналът на фотографията се съхранява във фонда на ИМ - Дупница.

Източник: РИМ

E79 News
Тагове:

Коментари: