.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
12.02.2020 15:33

Коментари 0 / Видяна 754

Днес отбелязваме 142 години от първото Освобождение на Горна Джумая от османско владичество

Още по темата: 5 села в Община Благоевград остават без детски градини до края на август Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград

 

Благоевград отбеляза днес 142 години от първото освобождение на Горна Джумая. Пред паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински в двора на черквата „Въведение Богородично“, бяха положени венци и цветя в знак на признателност от кмета на общината общински съветници, представители на институции, общественици, граждани.

 

В началото на януари 1878 г. една малка част от отряда на ген. Гурко под командването на майор Иван Павлович Орлински се отправя на юг по долината на р. Струма. В Рилското корито се образуват чети, които влизат в непрекъснати схватки с турския аскер и башибозук. Начело на джумайската чета застава учителят Арсени Костенцев. На 10 февруари 1878 г. руското командване издава заповед град Джумая да бъде освободен от руските войски, намиращи се наблизо. На следващия ден започват боевете в Рилското корито.Там се разиграва кратък ожесточен бой, след който османската войска е обърната в бягство. Градът напускат не само аскерът, полицията и администрацията, но и османското население.

 

На 12 февруари руските войски влизат победоносно в Джумая, тържествено посрещнати от българското население.

Няколко дни след освобождението на града пристигат губернаторът на София Пьотър Алабин и българският общественик Марин Дринов. За комендант на града е назначен майор Орлински. Руското командване назначава за окръжен началник Йосиф Вартоломеевич Шевченко, който устройва първата административна власт. Назначен е временен Градски управителен съвет и Съвет на старейшините из селата. В Окръжния съвет, освен Шевченко влизат още учителите Васил Разсолков, Арсени Костенцев, Хаджи Коте Чорбаджигошев, Спас Харизанов. Още през април е събран и първият набор младежи за войската.

 

На снимката: Майор Иван Павлович Орлински. Оригиналът на фотографията се съхранява във фонда на ИМ - Дупница.

Източник: РИМ

E79 News
Тагове:

Коментари: