.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.02.2020 17:45

Коментари 0 / Видяна 924

Сметище под магистралата край Дупница може да стане причина за нов пожар

Още по темата: Отмениха глоба на фирмата, чиито отпадъци горяха под АМ “Струма” Проектират шумозащитни стени на АМ Гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест в София Прокопани са първите 400 м от тунел „Железница“ на „Струма“ Прокуратурата протестира освобождаването на собственика на депото под АМ "Струма" Подробности за инцидента при който пострада работник в тунел „Железница“ Свличане на скална маса затрупа работник в новостроящия се тунел Железница на АМ „Струма” Извънредна проверка на боклука под АМ „Струма” ОбС- Кресна с важно решение за АМ „Струма” в дефилето Институции не могат да накарат собственика да изчисти отпадъците при АМ "Струма"

 

Купища боклуци отново захвърлени под магистрала "Струма" край Дупница. Новото сметище се оформи само няколко месеца след големия пожар, който горя на магистралата през август.

 

Преди минути на място пристигнаха представители на РИОСВ-Перник и служители на полицията на извънредна проверка. За какво обаче проверяват този път екоинспекторите не коментираха.

Огромните купчини с отпадъци, които са собственост на фирмата за преработка, все още са тук. Въпреки, че към този момент фирмата е спазила всички законови изисквания, притеснението идва от фактът, че те се намират само на няколко метра от виадукта, който горя през лятото на миналата година.

 

След пожара, Пътната агенция изчисти за собствена сметка боклука под съоръжението и два метра встрани от него, които попадат в сервитута на магистралата.

 

Купчините с отпадък са високи повече от пет метра и идват почти на равнението на пътното платно. А от другата страна в момента продължава разчистването на опожарения участък.

Екипът ни потърси собственикът на депото Кольо Илиев на работното му място. Служители ни отговориха, че в момента той е в болничен.

 

За проблема с отпадъците тук говори и екоминистърът Емил Димитров. Решение на проблема обаче все още не е намерено. На мястото фирма "Феникс ресурс" складира опаковки от лекарства, но и много пластмаса и хартия, които са леснозапалими. Теренът се използва за складиране на отпадъци от години, но при строителството на АМ "Струма" нито АПИ, нито фирмата собственик са направили постъпки за преместване на депото което август месец миналата година пламна. И в момента продължава разследването за причините за пожара. По време на пожара, в различна степен бяха унищожени няколко от колоните на виадукта, както и част от пътното платно. Ремонтът струваше на АПИ близо два милиона лева. Сума, която Пътната агенция е категорична, че ще си търси от собственика на депото.

Ремонтът на магистралата трябваше да приключи в началото на януари месец, но фирмата-изпълнител успя да приключи дейностите месец по-рано, още през месец декември, което значително разтовари движението в началото на зимния сезон.

Автор: БНТ, E79 News; Снимки: БНТ
Тагове:

Коментари: