.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.02.2020 15:39

Коментари 0 / Видяна 594

Границата между България и Турция - нов предпочитан маршрут за нелегални мигранти

Още по темата: Един пострадал и четирима задържани при масов бой в бежански център в София Масов бой в бежански център в София, полицията се намеси 31 мигранти са засечени тази сутрин в гориста местност край с. Вакарел Заловиха 11 нелегални чужденци на АМ "Тракия" Финландия взема 130 бежанци от Гърция Близо 13 800 непридружени непълнолетни мигранти са поискали убежище в ЕС през 2019 г. Лодка с мигранти се обърна в Дунав, осем са безследно изчезнали Хванаха 72 мигранти, опитващи се да достигнат Острова през Ламанша Мигрантите на гръцко-турската граница напускат района Границите на Турция остават затворени за България

 

Броят на бежанците продължава да расте, а новите данни са буквално стряскащи. Шефът на полицията в Германия говори даже за „тревожно положение на граничната полиция”. Гюнтер Ноке, който от години прави за канцлера Ангела Меркал анализ за ситуацията с бежанците, смята, че е намерил корена на проблема, а именно - спасените бежанци трябва да бъдат върнати обратно в Африка.

По време на днешния обяд на австрийския канцлер Себастиан Курц с Ангела Меркел на масата ще бъде „сервирана” специална тема, която не е свързана с климата, а с бежанската криза, пише германското издание „Фокус”. Данните за нея са стряскащи:

 

- В Германия средно на ден продължават да пристигат по около 450 бежанци, основно от Сирия, Ирак, Афганистан и страните от Централна и Западна Африка.

 

- Ръководителят на федералната полиция Дитер Роман заявява пред медиите, че данните за миграцията, броя на търсещите убежище и броят на неразрешените влизания на територията на ЕС ясно показват, че липсва сигурна шенгенска защита на външните граници. „Имаме сериозна ситуация с граничната полиция”, категоричен е той.

- Балканският път, затворен през 2016 г. от Австрия и балканските държави, отчасти е отново отворен. Граничната служба съобщава, че границата между България и Турция се е превърнала в нов предпочитан маршрут.

 

- Условията в пренаселените лагери за мигранти на гръцките острови доведоха междувременно до възникването на спешна хуманитарна ситуация. 40 000 бежанци, сред които 4 000 деца, са затворени на егейските острови. Всички, включително гръцкото правителство, чакат от ЕС решение за тяхното преразпределение.

 

- Службата за външни дейности на Европейския съюз предупреждава в свой документ от 16-ти януари за евентуална хуманитарна криза в Либия и по-нататъшно повишаване на броя на мигрантите.

 

- Либия ще бъде предмостие за мигрантите от Африка десетилетия наред.

 

Какво трябва да направят политиците в този случай?

Когато Ангела Меркел търси отговор на този въпрос, тя обикновено иска мнението на личния си съветник Гюнтер Ноке, който от 10 години анализира за германския канцлер ситуацията в Африка.

 

Според него, съдбите на Европа и Африка са свързани – те печелят или губят заедно, вероятно и ще оцелеят, но заедно. Не всички са напълно наясно с това голямо предизвикателство, смята Ноке.

Оцеляването на Европа зависи много повече от това как се развива Африка, отколкото от климатичните промени.

 

„Онова, за което говоря, са многото на брой млади хора, които се нуждаят от перспектива за себе си и семействата си. Не става въпрос за стотици хиляди или един милион души.

 

През следващите 20-30 години ще става въпрос вероятно за 100 или повече милиона хора. Това трябва да ни накара да погледнем политиката в Африка през друга призма. Трябва да осъзнаем съдбовната обвързаност между Европа и Африка”, категоричен е анализаторът.

Според Ноке, проблемът се състои в това, че всички искат да стигнат до Европа. Ако спасените в Средиземно море бъдат върнати обратно в Африка, картината ще се промени драстично.

 

Човек може само да се надява, че канцлерът и нейните последователи ще отдадат нужното значение на думите на Гюнтер Ноке. Той разпознава сигналите и предупреждава за нарастващата заплаха.

 

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари: