.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.02.2020 11:51

Коментари 0 / Видяна 496

Черният чай и червеното вино намаляват риска от деменция

Пиенето на черен чай и червено вино и консумацията на къдраво зеле може да намалят риска от болестта на Алцхаймер, пише вестник "Мейл он сънди", като се позовава на резултатите от 12-годишно изследване.

 

Тези продукти са с голямо съдържание на химикали, наречени флавоноиди, които поддържат мозъка в добро здраве.

 

Учени от университета Ръш в Чикаго са проследили здравословното състояние на 921 души на средна възраст 81 години, които отговорили на въпроси, свързани с храненето си. Оказало се, че приелите най-голямо количество флавоноиди - около чаша черен чай дневно, са с наполовина по-малък риск от болестта на Алцхаймер.

 

 

Зехтинът, крушите, портокалите и броколито са сред продуктите, които са най-ефикасни за избягване на загуба на паметта.

 

"Консумацията на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай може да са евтин и лесен начин хората да избегнат болестта на Алцхаймер", заяви ръководителят на екипа Томас Холанд.

 

 

В първото по рода си изследване флавоноидите били разделени на четири типа - кемпферол, изорамнетин, мирицетин и кверцетин. Кемпферолът, който се съдържа в големи количества в листните зеленчуци, като спанака, броколито и къдравото зеле, както и в чая, намалил с 51% риска от деменция.

 

 

Хранителният режим, включващ изорамнетин, който се съдържа в зехтина, червеното вино, крушите и доматения сос, понижил риска с 38%, както и мирицетинът, който се съдържа в чая, къдравото зеле, портокалите, доматите и червеното вино. Кверцетинът, който се съдържа в ябълките, нямал никакъв ефект.

 

Приемалите най-голямо количество флавоноиди - 15,3 милиграма дневно, били с 48% по-малък риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с приемалите най-малко количество - 5,3 милиграма дневно.

 

Резултатите от изследването са публикувани в Neurology.

 

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN