.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.01.2020 17:26

Коментари 0 / Видяна 872

Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай

Още по темата: Само една е кандидатурата за управител на НЗОК Внимавайте с рекламите за продукти за отслабване с моментални и чудодейни ефекти Ферментиралите храни могат да предизвикат подуване и главоболие Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК Подобрява се състоянието на детето от Димитровградско, със съмнения за малтретиране Правете това и ще смъкнете кръвното само за 15 минути Недостиг на маски, термометри и дезинфектанти в аптеките СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г. Затлъстяването причинява ранна смърт

 

Китай е източник на няколко големи вирусни епидемии през последните десетилетия, като сегашното огнище на нов смъртоносен коронавирус се появи в централния град Ухан.

 

2003: Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС)

 

Тежкият остър респираторен синдром се появи през ноември 2002 г. в южната провинция Гуандун.

 

Смята се, че е вирусът е тръгнал от прилепи. Синдромът се предал на хората чрез цибетови котки, продавани за месо на пазари за диви животни.

 

Също така „коронавирус“, наречен така заради външния си вид на корона, когато се наблюдава под електронен микроскоп, ТОРС е силно заразен и причинява остра, а понякога и фатална пневмония.

 

От началото на 2003 г. той предизвика голяма паника в Азия, главно в Китай, Хонконг и Сингапур. Световната здравна организация (СЗО) на 12 март издаде глобална здравна тревога.

 

Епидемията от ТОРС причини 774 смъртни случая в световен мащаб от повече от 8 000 инфекции в около 30 държави. Осемдесет процента от жертвите са били в Китай и Хонконг.

 

1997: птичи грип A (H5N1)

 

А (H5N1) щам на птичи грип отне за първи път живот в Хонконг през 1997 г., като погуби живота на шестима.

 

Той се появи на бял свят през 2003 г. в Югоизточна Азия, при което загинаха 282 души от 468 заразени в 15 страни, сочат данни на СЗО.

 

Но вирусът е бил особено опасен за отглеждани птици и почти всички случаи при хора са сред такива, които са имали пряк контакт със заразени птици.

 

Инфекциите между хората бяха изключително ограничени, въпреки че имаше опасения, че вирусът ще се развие в лесно преносима форма, така че птичият грип не се счита за човешка епидемия.

 

1968: Хонконгски грип

 

Нов грипен вирус от тип А - сред трите сезонни типа - започва да се разпространява в Хонконг от юли 1968 г., като заразява 500 000 души или цели 15% от населението.

 

След това се премества в останалата част от Азия, достигайки САЩ и Европа седмици по-късно.

 

Разгледана като първа пандемия от новото време, нейното разпространение бе подпомогнато от увеличаването на международните въздушни пътувания.

 

Епидемията предизвика голяма международна мобилизация, координирана от СЗО. От ноември 1968 г. са разработени ефективни ваксини.

 

Счита се, че пандемията е убила един милион души, твърдят от американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

 

1957: Азиатски грип

 

Първите случаи на този вариант на грип, също тип А, са установени през февруари 1957 г. в югозападната провинция на Китай Гуйджоу. Вирусът се разпространи из Китай и останалата част от Азия и по света в най-сериозната пандемия след испанския грип от 1918 година.

 

Смята се, че е убил 1,1 милиона души, твърдят от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

 

Автор: БГНЕС, E79 News
Тагове:

Коментари: