.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.01.2020 13:21

Коментари 0 / Видяна 1336

Благоевградските авджии се опълчиха срещу заповед на министър Танева: Не е нормално, няма да стреляме по бременни животни!

 

Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева вчера удължи до 16 февруари срока за групов лов на дива свиня. Удължаването се прави заради нуждата да се намали популацията на дивите прасета, които са основни приносители на заразата от африканска чума. Според заповедта на Танева, която е съгласувана и с новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, удължаването се налага „във връзка с усложнената епизоотична обстановка в страната по отношение на особено опасната заразна болест“.

 

На 7 януари Танева издаде първата заповед, с която груповият лов на дива свиня бе сертифициран до 31 януари, вчерашното ново удължаване на разрешения за ловуване срок обаче се прие „на нож“ от благоевградските ловци, защото по това време вече е напредналата бременност на женските екземпляри.

 

„Колегите не го приемат за нормално, не можеш да убиеш бременно животно, по-миналата седмица попаднахме на майка с малки прасета, как да стреляме”, риторично зададе въпрос председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Иван Всилев. Затова, според него, на територията на община Благоевград ловни излети едва ли ще има през следващите уикенди.

 

Междувременно Съюзът на ловците и риболовците призова членовете си, които ще излизат на лов през февруари, да се придържат към ловната етика и дългогодишните ловни традиции и да не стрелят, ако не са сигурни, че животното срещу тях е глиган. „При полеви условия обаче различаването на глиган от бременно прасе или майка не винаги е възможно, защото животните не стоят на едно място, за да можем да ги огледаме, затова е по-разумно да не излизаме на лов през февруари”, коментират масово по форумите притежателите на ловни билети.

 

Припомняме, че сезонът за лов на дивя свиня бе открит на 5 октомври 2019 г. и оттогава местните авджии на няколко пъти попадаха на глигани, заразени с вируса на африканска чума. Последният случай бе от миналия месец, когато две проби от животни, отстреляни в района на селата Селище и Бучино, дадоха положителен резултат.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN