.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
25.01.2020 10:31

Коментари 0 / Видяна 490

100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия

Още по темата: Само една е кандидатурата за управител на НЗОК Внимавайте с рекламите за продукти за отслабване с моментални и чудодейни ефекти Ферментиралите храни могат да предизвикат подуване и главоболие Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК Подобрява се състоянието на детето от Димитровградско, със съмнения за малтретиране Правете това и ще смъкнете кръвното само за 15 минути Недостиг на маски, термометри и дезинфектанти в аптеките СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81% в страните с ниски или средни доходи до 2040 г. Затлъстяването причинява ранна смърт

 

Грипът вече обхвана цялата страна. Над 100 000 ученици излизат в извънредна ваканция, предава NOVA.

От събота епидемия е обявена в област Бургас, в общините Севлиево, Трявна и Дряново. А от понеделник в София, Благоевград, областите Кърджали и Хасково и община Луковит.

 

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в болниците. По време на епидемията се спират женските и детските консултации. На границата между първия и втория срок много училища остават затворени.

 

Образователните власти обясняват, че това няма да навреди на темпото на обучение, защото се слива с междусрочната ваканция.

 

Краят на първия учебен срок на много места в страната дойде преждевременно. Но според образователното министерство учителите ще наваксат грипните дни, защото имат опит от други години по същото време.

„Учителят е този, който планира работата си. Той е този, който може да прецени. За нас е важно не препускането по учебния материал, а постигането на определени компетентности”, заяви Жени Костадинова, зам.-министър на образованието.

 

В София децата ще са на училище другия четвъртък - на 6 февруари. Но в някои училища са доволни, че затварят преди да са болни всички. В четвъртък в столичното 23-то СОУ са отсъствали 80 от всички 930 ученици.

„За в нашето училище отсъстващите са под 10%. Последните години винаги имат между 4 и 6 учебни дни такава ваканция, смятам, че е по-добре да са вкъщи и да не боледуват. Здравето им е най-важно”, заяви Нина Чанева, директор на 23-то СОУ, София.

 

Здравните експерти препоръчват на големите ученици да не използват грипната ваканция, за да се виждат с приятели.

 

„Когато се даде такава ваканция, тя е, за да нямат децата контакти. Доколкото може да има контрол от родителите е добре да е в тази насока, а и по-възрастните хора трябва да избягват излишни контакти, това ще им спести заразяване”, заяви държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

 

За медиците симптомите на грип са лесни за разпознаване: кашлица, температура, болки в ставите. Лекарите препоръчват в никакъв случай да не се чака и да се залага на самолечение.

 

„Най-честото усложнение е пневмонията. При някои щамове пневмонията много рязко прераства в остра дихателна недостатъчност”, обясни Ангел Кунчев. Засега в болниците има достатъчно място. А ако има нужда, лечебните заведения са готови да осигурят още.

 

Здравните експерти очакват пикът на грипа да е в началото на февруари. Но едва ли ще се стигне до национална епидемия, защото заболяването не се случва едновременно навсякъде.

E79 News
Тагове:

Коментари: