.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.01.2020 16:59

Коментари 0 / Видяна 3180

Финансови санкции от близо 5,5 млн. лева са наложени на Община Благоевград

Още по темата: Уволниха и Началник –отдел „Култура” в Благоевград Уволнения като за последно в Община Благоевград Спортни клубове и школи в Благоевград на улицата! Обвиняват кмета в тенденциозност Нови уволнения в Община Благоевград Кметът Томов даде заден за депото за отпадъци. Общината загуби над 1 млн. лева Базарът за мартеници в община Благоевград заработи Започва кандидатстването за социални жилища в Благоевград Базар на мартеници в община Благоевград Община Благоевград не е одобрена за изграждане на Младежки център по Финансовия механизъм на ЕИП „Благоевград инвест“ на прицел! Закриват ли дружеството?

 

Редица финансови санкции свързани с реализацията на проекти по различни европейски програми са наложени на Община Благоевград . Това стана ясно на днешната пресконференция дадена от кмета инж. Томов и неговия екип.

 

Днес е пристигнало официално решение от зам. министъра на регионалното развитие, относно правилата за проведената обществена поръчка за социалните жилища, като корекцията е от 1 701 205 лева, които общината дължи в 14 дневен срок. Корекции има по почти всички договори за обществени поръчки, обяви кметът Томов.

 

Във връзка със социалните жилища, кметът информира, че наредбата ще влезе за одобрение на сесията на ОбС другия петък и до месец би трябвало да започне настаняването.

 

Зам. кметът по икономика Ясен Попвасилев изнесе данни според които към днешна дата,  дългът на общината е 13 945 000. По Европроекти се очакват да постъпят в общинския бюджет 6 812 000, от които, заради санкции към общината ще бъдат получени реално около 1 400 000. За осигуряване на финансов ресурс за довършване на проектите, по които се работи в момента в общината са необходими 10,5 млн. лева и според Попвасилев със сигурност ще се наложи взимането на нов кредит от община Благоевград.

 

Заместник-кметът Попвасилев  изрази недоумение  защо е върнато за ново разглеждане в ОбС предложението за разсрочено плащане  на краткосрочния дълг към ОББ в размер на 7,5 млн., т.к. гратисният период към банката изтича на 12 февруари.

Кметът инж.Томов обясни, че във връзка с подлеза в Грамада  има сбъркана процедурата за възлагане на обществената поръчка. Подлезът е бил обявен като обект 3-та категория и избраната фирма има лиценз за изпълнение на строежи 3-та категория.

Тъй като, обаче обектът е 1-ва категория,  ако общината почне да го изпълнява в този момент, санкциите ще бъдат между 50 и 100 % от договора. В разговор с избраната фирма, изпълнителят е потвърдил, че до края  март ще има лиценз за 1-ва категория обекти. Междувременно е направено запитване до управляващия орган дали при това положение общината ще бъде санкционирана. Бъдещето на проекта остава неясно, предвид факта, че ако се обяви нова обществена поръчка, сега избрания изпълнител може да предяви иск към община Благоевград.

 

На пресконференцията стана ясно, че община Благоевград кандидатства за отпускане на средства от централния бюджет за изграждане и ремонт  на ВиК мрежата на няколко  улици в града. В случай, че Министерството на регионалното развитие отпусне поисканите 3 милиона лева, ще бъде реконструирана мрежата на улиците Неофит Рилски, Борис Сарафов, Сава Михайлов, Васил Априлов, Алеко Константионов, Патриарх Евтимий, Сергей Румянцев, Мелник.

 

В тазгодишната инвестиционна програма са включени реконструкция на ВиК мрежа на ул. Търново, Стара планина, благоустрояване на ул. Възрожденска. Предвидено е закупуване на специализирана техника за експлоатация на депото за битови отпадъци и изграждане на площадка за предаване на разделно събрани отпадъци.

 

На предстоящата сесия ще бъде внесен за одобрение и ПУП на терен намиращ се при пазара, с предназначение за строеж на православен храм. Изграждането му се предвижда да започне до края на годината.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN