.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.01.2020 08:46

Коментари 0 / Видяна 5132

Учениците в Благоевград излизат в грипна ваканция

Още по темата: Зони за отдих в класните стаи, а в забавачките децата ще садят зеленчуци МОН осигурява 46 милиона за студентски практики в реална работна среда Таксите за детска градина падат, държавата поема разходите Увеличават парите за безплатни закуски на децата в училище До една година започва нова система за акредитиране на университетите Важно за зрелостниците! От 4 до 17 март е срокът за подаване на заявления за допускане до матурите Започва кандидат-студентската кампания в Софийския университет Около 5000 студенти ще получат визи до САЩ за лятото Ограничиха възрастта за заемане на ръководна длъжност във висшите училища до 65 години Евростат: България е втора в ЕС по дял на жени в науката

 

Регионалната здравна инспекция в Благоевград обяви рязко завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип и достигане на епидемични стойности в общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

 

В предписания до Регионалната здравноосигурителна каса и Регионалното управление на образованието, изпратено днес, РЗИ разпореди грипна ваканция за учениците в тези общини от 27 януари 2020 г., понеделник, която ще е за срок от 5 учебни дни, тоест до петък включително. Мотивът на инспекцията е, че процентът на отсъстващите ученици е достигнал 22-35%.

 

От шефа на касата д-р Ивайло Димитров РЗИ настоява спешно да издаде предписания до здравните заведения на територията на тези общини, включващи работа на медицинския персонал задължително с маски, спиране на плановите операции и свижданията, спиране на детските, женски консултации и профилактични прегледи, спиране извършването на имунизации и реимунизации, извършване на сутрешен филтър от медицинските сестри в детските заведения и недопускане на болни деца от грип, както и задължителна дезинфекция на подовете в детските заведения и проветряване.

 

Поради високата заболеваемост и последващите усложнения инспекцията е разпоредила разкриване на допълнителни легла в детско и вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, отново считано от 23 януари, понеделник.

 

Според РЗИ с най-много от респираторните заболявания е засегната възрастовата група от 0 до 4 години, следвани от възрастовата група 5 до 14 г.

 

Днес началникът на детското отделение в МБАЛ д-р Христина Марянова коментира доста притеснено, че детско и вътрешно отделение са пълни и изпитват сериозни затруднения с приема на нови пациенти.

 

Директорите на училищата в Благоевград пък бяха извикани в РУО, за да получат указания какви дейности да предприемат при грипна ваканция в понеделник, защото въпреки изпратеното писмо до РЗОК и РУО днес цял ден работещите в РЗИ загадъчно съобщаваха на медиите, че ще кажат за грипната ваканция чак в петък в 10 00 часа.

 

За това беше категорична и д-р Мончева.

 

Докато в инспекцията се правеха на интересни, учениците в Благоевград си изпращаха един на друг по телефоните заповедта на шефа им д-р К. Калоянов.

 

Шефът на РУО Ивайло Златанов бе категоричен пред „Струма“, че във всички случаи ще изпълни предписанието на РЗИ, макар че това е последната седмица от срока и учителите били разтревожени как ще оформят оценките на учениците.

 

Друг е въпросът, че РУО не е институцията, която може да разпореди излизане в грипна ваканция, по закон РЗИ трябва да уведомят кметовете на съответните общини и от тях да дойде обявяването на ваканцията, коментира Златанов.

 

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 26.02.2020

1 USD =1.80 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.34 BGN

10 CNY =2.57 BGN

1 CHF =1.84 BGN

100 JPY =1.63 BGN