.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
23.01.2020 15:41

Коментари 0 / Видяна 428

Поправки заради тротинетките: Пускат ги само по велоалеите и вдясно на платното

Още по темата: Тол системата стартира в полунощ Люксембург- първи в света с безплатен обществен транспорт от март Премахнаха ограниченията за движение в Предела, въведени заради снеговалеж Затворено движение през проход „Предел“ Автобуси с деца закъсаха на Витоша Въвеждат промени в движението за тържествата на връх Шипка по случай 3 март По кои пътища може да шофираме без винетка? Превозвачи и институции се конфронтираха заради предстоящото въвеждане на тол системата Акцията за колите на газ продължава още два дни Колона от камиони заради ремонт на ГКПП „Кулата“

 

Електрическите тротинетки ще могат да се движат по изградените велоалеи, а ако няма такива – възможно най-вдясно на пътното платно. Максималната скорост, с която ще могат да се карат е 25 км/ч. Това приеха депутатите на първо четене в Закона за автомобилните превози, с който се правят и поправки в Закона за движение по пътищата.

 

Заради все по-голямата популярност, която набират електрическите тротинетки, законодателят задава ясни регламенти за използването им и им дава легална дефиниция - индивидуално електрическо превозно средство.

 

 

Водачите на тротинетки обаче няма да могат да се движат по улици I клас, на които максимално разрешената скорост е над 50 km/ч., както и по бус лентите и тротоарите.

 

Също така на тротинетката няма право да се вози повече от един човек, както и няколко водачи да карат успоредно един до друг.

 

Минималната възраст на водачите на тротинетки е 14 години, но те ще имат право да карат само по велоалеи. За тези над 16 г. ще е позволено да карат и по улици, по които максималната скорост е до 50 км/ч.

 

Водачът електрическото превозно средство трябва да има светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото през тъмните часове, да кара с включени светлини, да ползва каска, ако е на възраст до осемнадесет години.

 

С промените в Закона за автомобилните превози се регламентират и превозите с атракционна цел, както и превозите на повредени пътни превозни средства, т. нар. „Пътна помощ“.

 

 

Също така отпада и изискването за обезопасителни колани за моторни превозни средства от категории М2 и М3, клас А и клас I, както и от категории М2 и М3, клас В и клас II, с които се извършва специализиран превоз и превоз на пътници по редовни автобусни линии. Тази мярка касае случаите, когато превозът е с еднопосочна дължина на маршрута до 30 км. Изключение ще правят специализираните превози на деца или ученици.

 

Намалява се и административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност. Създава единен публичен таксиметров регистър.

 

С текстовете се създават условия за ограничаване на възможностите за извършване на нерегламентирани превози и повишаване качеството на извършваната контролна и административнонаказателна дейност.

 

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.02.2020

1 USD =0.56 BGN

1 EUR =0.51 BGN

1 GBP =0.43 BGN

10 CNY =3.93 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.59 BGN