.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
22.01.2020 17:22

Коментари 0 / Видяна 740

Има ли нови глоби на КАТ и как ни санкционират на пътя?

Още по темата: Няма да засичат винетките на входа и изхода на Сандански Спряха влаковете между Бяла и Полски Тръмбеш Опашки за узаконяване на газовите уредби Край на седмичните винетки за камиони Днес е последната възможност за покупка на седмична е-винетка за камионите и автобуситe Продължава акцията на полицията в Айтос и Карнобат Шофьор летя със 194 км/ч. по АМ "Тракия" Камерите на тола ще подпомагат работата на МВР и Агенция „Митници“ Над 3600 нарушения при акцията за контрол на тировете и автобусите КАТ проверява автомобилите с газови уредби

Отнемане на книжката за до две години, глоба 2000 лв. и взимане на 12 точки при отказ за проверка за алкохол и/или наркотици. С такива глоби могат да ни санкционират пътните полицаи, ако ни спрат за нарушение.

 

При концентрация над 0,5 до 0,8 промила пък от Пътна полиция взима книжката за 6 месеца, а глобата е в размер на 500 лв. За над 0,8 до 12 промила отнемат лиценза за шофиране за една година, а глобата нараства двойно - 1000 лв.  При повторно нарушение книжката се отнема за една до три години и се налага глоба от 1000 до 2000 лв.

 

 

Въпреки строгите санкции обаче шофьорите масово нарушават правилата за движение по пътищата. Последните дни в публичното пространство се появиха новини за нови глоби на КАТ. В действителност промяна в наказанията няма, а се припомнят сега действащите правила.

 

Така например за превишение на скоростта в населено място с 10 км/ч глобата е глоба 20 лв.; при превишение от 11 до 20 км/ч - глоба 50 лв.; за превишаване от 21 до 30 км/ч - 100 лв.; превишаване от 31 до 40 км/ч - с глоба 400 лв.; за превишаване над 40 км/ч - с глоба 600 лв. Ако превишим скоростта в населени места с над 50 км/ч, глобата е 700 лв., а за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч санкцията се увеличава с 50 лв. и три месеца без книжка и 16 точки.

За предоставяне на моторно превозно средство на лице, което не притежава свидетелство за управление, употребило е алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози - глоба от 100 до 300 лева.

 

 

При паркиране на място за инвалиди, без водачът да има това право - глоба 200 лв. Ако спрем колата си в паркове, градини, детски площадки, площи, предназначени само за пешеходци, и на тротоари - глоба от 50 до 200 лв. А за неправилно паркиране - 20 лева.

 

Шофьор с лек автомобил без винетка е глобяван с 300 лв. Превозно средство за превоз на пътници с 8 места, без мястото на водача - 600 лв. Превозно средство, предназначено за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, камиони с допустима максимална маса 12 или повече тона - 1500 лв. Камион с две и повече оси с технически допустима максимална маса 12 или повече тона - 3000 лв.

 

За използване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство - глоба 50 лева и 6 контролни точки.

 

 

В началото на миналата година за обществено обсъждане беше публикуван проект на Закон за движение по пътищата. В него са заложени ограничения за новите шофьори, завишени санкции, задължителни зимни гуми. Предлага се още да се забрани използването на „мобилни устройства, отклоняващи вниманието“ по време на шофиране. За пръв път се налага и глоба от 100 лева за аларма на автомобил, която се задейства без причина.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: