.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.01.2020 11:13

Коментари 0 / Видяна 1712

ОИК Петрич отстрани кметицата на с.Коларово, сгафила както кмета Томов

Още по темата: Община Петрич получи право безвъзмездно да управлява обект „Античен град Хераклея Синтика“ Първите петрички праскови се предлагат на цена от 1.50лв. на пазара Свещеник от с. Първомай се нуждае от средства за лечение ОбС – Петрич закри училището в Михнево Петричко село на протест В община Петрич раздават хранителни продукти по програма на ЕС Каруца блъсна възрастен дядо в Петрич Отварят къщата на Ванга в Рупите Затвориха къщата на Ванга, в църквата на Рупите - пускат по един Община Петрич подготвя голям инфраструктурен проект, свързан с развитието на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика”

 

Спасова не е уведомила ОИК и ОБС за действията, които е предприела по чл. 41 от ЗМСМА, с което погазва закона , а благоевградският градоначалник е допуснал още 2 нарушения по този текст от закона, но ОИК отказа да го освободи, затова казусът е в А.

 

Общинска  избирателна комисия в Петрич  сътвори прецедент в Благоевградска област. Прекратиха  предсрочно правомощията на кмета на едно от най-големите села в областта , село Коларово.

 

Величка  Спасова от Българска Нова Демокрация,   е нарушила чл. 41 от ЗМСМА, като не е уведомила в срок ОБС и избиртелната комисия по действията си за заличаване като търговец, след като е била избрана за кмет на селото.

 

Припомняме, че текстът от ЗМСМА предвижда в 30 дневен срок след обявяване на изборния резултат, новоизбраните кметове да прехвърлят фирмите си, да обявят това обстоятелство в избирателната комисия и общински съвет и да се заличат като търговци в Търговския регистър. Трите условия вървят заедно и нарушението на едно от тях, води до предсрочно прекратяване на правомощията.

 

И тук законът е категоричен.   На заседание на ОИК Петрич почти единодушно, членовете, голяма част  от които са юристи, са гласували за прекратяване на правомощията, спазвайки закона.

 

Нарушенията по този член не се тълкуват, а са императив- задължителни за изпълнение.

 

Въпреки политическите различия, 9 от членовете на РИК са гласували "За " прекратяване, срещу 3-ма, които са гласували политически против, загърбвайки разпоредбите на закона.

 

Истинско показно направи районната избирателна комисия в Петрич на ОИК Благоевград, която отказа да прекрати правомощията на благоевградския кмет, който е погазил чл. 41 от ЗМСМА във всичките му изисквания. Отстранената кметица ще обжалва решението на ОИК в съда .

 

Кметът на Благоевград Румен Томов е пропуснал в рамките на законовия срок да се заличи като търговец, не е подал уведомление за действията си в ОИК и Общински съвет, извършил е прехвърляне на фирмата си, но не е изпълнил останалите изисквания, поради което и до днес той продължава да е търговец по смисъла на закона, и кмет на Благоевград.

 

Нарушение, което е доказано, но ОИК гласува политически и не прекратиха правомощията му. 4 партии обжалват казуса, който е в съда и вчера се проведе и първо заседание на АС.

 

В понеделник най-вероятно ще има решение на съдия Узунов, който гледа делото   "Томов". Един и същ казус две решения на избирателни комисии. В Благоевград си затвориха очите пред закона, а в Петрич законът бе приложен с цялата му сила.  Сигнал за нарушение на ЗМСМА в Петрич има срещу още 5-има кметове, но при тях нарушение не бе открито.

 

Според запознати, жалбоподателите са "целили" кмета на най-голямото село Първомай Ив. Митрев, но се оказа, че той е абсолютно редовен и свършил работа с фирмата си по закон. Заличил се е като търговец в указания от закона срок. ОИК Петрич даде пример и добра практика, за това как трябва да се отнасят политически отговорни лица към законите и законността в тази държава.В Благоевград очакват справедливото и законно решение на един от авторитетите в Административния съд ,съдия Димитър Узунов.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: