04 Август 2021
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.01.2020 11:13

Коментари 0 / Видяна 2388

ОИК Петрич отстрани кметицата на с.Коларово, сгафила както кмета Томов

Още по темата: Без такса за изхранване на децата от предучилищната възраст в община Петрич ДГ №3 „Слънце“ от вчера работи извънредно за децата на лекарите от петричката болница Кметът на Петрич Д. Бръчков предлага да отпаднат наемите за месец декември за всички, които ползват общински обекти Отменят и кукерския фестивал в Петрич Георги Ангелски напуска ОбС Петрич Община Петрич с нови епидемични мерки от днес Щабът в Петрич иска вечерен час за заведенията и удължаване на мерките до 15 ноември Въвеждат вечерен час за заведенията в Петрич Обособиха приемна за граждани в сградата на Община Петрич Три сватби в община Петрич забранени след намесата на прокуратурата и РЗИ

 

Спасова не е уведомила ОИК и ОБС за действията, които е предприела по чл. 41 от ЗМСМА, с което погазва закона , а благоевградският градоначалник е допуснал още 2 нарушения по този текст от закона, но ОИК отказа да го освободи, затова казусът е в А.

 

Общинска  избирателна комисия в Петрич  сътвори прецедент в Благоевградска област. Прекратиха  предсрочно правомощията на кмета на едно от най-големите села в областта , село Коларово.

 

Величка  Спасова от Българска Нова Демокрация,   е нарушила чл. 41 от ЗМСМА, като не е уведомила в срок ОБС и избиртелната комисия по действията си за заличаване като търговец, след като е била избрана за кмет на селото.

 

Припомняме, че текстът от ЗМСМА предвижда в 30 дневен срок след обявяване на изборния резултат, новоизбраните кметове да прехвърлят фирмите си, да обявят това обстоятелство в избирателната комисия и общински съвет и да се заличат като търговци в Търговския регистър. Трите условия вървят заедно и нарушението на едно от тях, води до предсрочно прекратяване на правомощията.

 

И тук законът е категоричен.   На заседание на ОИК Петрич почти единодушно, членовете, голяма част  от които са юристи, са гласували за прекратяване на правомощията, спазвайки закона.

 

Нарушенията по този член не се тълкуват, а са императив- задължителни за изпълнение.

 

Въпреки политическите различия, 9 от членовете на РИК са гласували "За " прекратяване, срещу 3-ма, които са гласували политически против, загърбвайки разпоредбите на закона.

 

Истинско показно направи районната избирателна комисия в Петрич на ОИК Благоевград, която отказа да прекрати правомощията на благоевградския кмет, който е погазил чл. 41 от ЗМСМА във всичките му изисквания. Отстранената кметица ще обжалва решението на ОИК в съда .

 

Кметът на Благоевград Румен Томов е пропуснал в рамките на законовия срок да се заличи като търговец, не е подал уведомление за действията си в ОИК и Общински съвет, извършил е прехвърляне на фирмата си, но не е изпълнил останалите изисквания, поради което и до днес той продължава да е търговец по смисъла на закона, и кмет на Благоевград.

 

Нарушение, което е доказано, но ОИК гласува политически и не прекратиха правомощията му. 4 партии обжалват казуса, който е в съда и вчера се проведе и първо заседание на АС.

 

В понеделник най-вероятно ще има решение на съдия Узунов, който гледа делото   "Томов". Един и същ казус две решения на избирателни комисии. В Благоевград си затвориха очите пред закона, а в Петрич законът бе приложен с цялата му сила.  Сигнал за нарушение на ЗМСМА в Петрич има срещу още 5-има кметове, но при тях нарушение не бе открито.

 

Според запознати, жалбоподателите са "целили" кмета на най-голямото село Първомай Ив. Митрев, но се оказа, че той е абсолютно редовен и свършил работа с фирмата си по закон. Заличил се е като търговец в указания от закона срок. ОИК Петрич даде пример и добра практика, за това как трябва да се отнасят политически отговорни лица към законите и законността в тази държава.В Благоевград очакват справедливото и законно решение на един от авторитетите в Административния съд ,съдия Димитър Узунов.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN