.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.01.2020 08:14

Коментари 0 / Видяна 872

Първият щъркел кацна посред зима в санданското село Струма

Още по темата: Баба Люба от с. Дамяница чества 100 –годишния си рожден ден Община Сандански отбеляза 147 години от гибелта на Апостола Свалиха Ат. Диманков от шефския пост в ДГС Сандански С възпоменателна церемония Община Сандански ще отбележи 147 години от гибелта на Васил Левски „Виното и жените в античния свят“ в Археологическия музей в Сандански Фестивал на виното събра в Мелник ценители от цяла България Празникът „Златен грозд“ започва в Мелник Изложба “Виното и жените в античния свят“ ще има в град Сандански Още пари за саниране, кандидатстване - до 27 март, град Сандански е в обсега на програмата „Златен грозд“ 2020 – Мелник се включва в кампанията в подкрепа на Никол Дамбова от Сандански

 

За 9-а поредна година в санданското село Струма в средата на зимата кацна първият щъркел. Птицата се е появила в полунощ в неделя и е заела отново старото гнездо върху тополата в началото на селото. Щъркелът бе заснет от местния жител Мартин Кръстев.

 

„Тази година подрани най-много, обикновено каца в началото на февруари”, обясниха местните. Щъркелът е мъжки и е дошъл да приготви семейното гнездо, преди да долети ятото, както се случва през последните години.

 

В с. Струма щъркелите буквално  съжителстват с хората. Те се разхождат свободно по стадиона и събират червеи, жаби и насекоми за изхранване на малките. Санданското село се конкурира с Микрево, което близо десетина години посрещаше първо в района щъркелите.

 

Пристигането на първия щъркел се посреща с радост от най-малките жители на с. Струма, а техните родители, баби и дядовци са с надежда за здрава и благодатна година. 

В селото на десетки места по дърветата и ел. стълбовете има щъркелови гнезда. Струма се намира по поречието на едноименната река Струма и е едно от най-топлите и плодородни места в община Сандански.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: