.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
11.01.2020 09:57

Коментари 0 / Видяна 318

Разходите за лекарства у нас високи, болничният престой е по-кратък спрямо ЕС

Още по темата: Бум на варицела в цялата страна Детската болница в София ще струва 78 млн. лв. СЗО бие тревога заради липсата на нови антибиотици Спането на лявата страна е полезно Взети са мерки срещу бума на хепатит А в Бобов дол Намаляват наполовина разрешения болничен Бум на хепатит: Ще се стигне ли до епидемия? Пак ще нищят болничните, ще се обсъждат 40 мерки срещу злоупотреби Над 2000 случая на варицела само през януари Ананиев предлага частните болници да купуват лекарства само с обществена поръчка

Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави

Разходите за лекарства в България са необичайно високи - 43% от публичните средства. Това съобщи Ане Шпрангер, научен сътрудник към Факултета по мениджмънт на здравеопазването в Техническия университет в Берлин, по време на представяне на доклад за състоянието на здравеопазването в ЕС през 2019 г. в частта за България. По думите й би трябвало тези разходи да се намалят, посочва БТА.

 

Болничният престой в страната ни е два пъти по-кратък в сравнение с другите европейски държави, като в България средният болничен престой е пет дни, посочи тя и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям в сравнение с ЕС. Според Шпрангер би трябвало да се отделят повече средства за дългосрочна грижа за пациентите, но не в болнични условия. От публичните средства 34% се разходват за болнично лечение, каза още тя.

 

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 52% от средствата са публични, добави Шпрангер. Разходите за здравеопазване в България на глава от населението - 1300 евро, са най-ниските в страните от ЕС.

 

Продължителността на живот в страната ни е най-ниска сред европейските държави, като до преди две години показателите ни са били еднакви с румънските. Румъния вече е с по-добри показатели за продължителност на живота. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания и от исхемична болест на сърцето е висока, така е и в останалите държави, но там се отчита намаляване, каза още Шпрангер.

 

В България все по-малко хора се обхващат с ваксини, особено срещу морбили, въпреки националната задължителна програма.

 

Много голям дял от населението не е здравноосигурен - близо 10%, каза още експертът и подчерта, че една четвърт от неосигурените не плащат, защото не вярват в системата. Друга група, основно от ромски произход, дори няма документи за самоличност, добави тя. Близо 10-14% от населението ни няма добър достъп до медицинска грижа.

 

Има доста голяма гъстота на лекари, особено в сравнение с Германия, но те не са разпределени равномерни, показват още данните от доклада. Едва 15% от медиците са общопрактикуващи лекари. Много малък е броят и на медицинските сестри, добави още Шпрангер.

 

Отчита се увеличаване на разходите за промоция на здравето, но ефектът не е очакваният, добави още тя. По думите й трябва да се обърне внимание на предотвратимата смъртност и на подобряване на амбулаторната грижа. Експертът препоръчва реформа и по-строг лицензионен режим на лечебните заведения. Има предизвикателства пред устойчивостта на системата за здравеопазване в България, подчерта тя.

 

На срещата присъстваха Цветан Кюланов, и.д. ръководител на Представителството на ЕК в България и Филип Домански, анализатор на здравни системи в генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" в ЕК.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 16.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.55 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.60 BGN