.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.01.2020 12:44

Коментари 0 / Видяна 5816

В какъв ред ще преминат кукерските групи на XII Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград

Още по темата: Колективът на ДТ „Никола Вапцаров” се обяви в подкрепа на настоящия директор Мачева Богата празничнa програма за 1-ви март в Благоевград Базар на мартеници в община Благоевград Изключителна изложба "Дипломация и изкуство" гостува в Благоевград Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се проведе специализирана полицейска акция Гешев в Благоевград - „Тук няма проблем с битовата престъпност на фона на други населени места в страната" Над 15 са задържаните при днешната акция в Благоевград Главният прокурор и главният секретар на МВР са в Благоевград Спектакълът „Вампир” на ДТ „Никола Вапцаров”- Благоевград отново на сцена Рецитал посветен на Левски в Регионалната библиотека в Благоевград

 

Всяка година, по традиция през месец януари, в Благоевград десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.      

 

На 05.01.2020г., от 11.00ч. ще започне представянето на 13-те групи, които и тази година ще вземат участие в традиционния  фестивал.Шествието на кукерския фестивал започва в 11: 00 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу  III ОУ “Димитър Талев”.

 

Всички групи ще преминат по бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ще се представят пред компетентно жури, в състав: Румяна Хаджиева- етнограф в Регионален исторически музей, Иван Милушев- директор на Градска  художествена галерия  Благоевград  и  гл.ас.д-р. Венцислав Божинов от катедра ,,Етнология и балканистика“ към Югозападен университет ,,Неофит Рилски“ Благоевград.  Ще бъдат връчени  награди в различни категории – за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност” , ,,Най-добра композиция‘‘, ,,Най-добра мечкарска  група‘‘,  ,,Най-артистични старци“, ,,Най-добра колоритна младоженска двойка“, ,,Най-добра танцова група“, ,,Най-добра маска пародия“, ,,Най-атрактивен образ на дявола‘‘ и ,,Хореография“. На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени  грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.

 

На работната среща на 10.12.2019 г. се изтегли жребий за реда на дефилиране на13-те групи ще преминават по следния ред:

1. ИЗГРЕВ

2. ГРАМАДА – I група

3. ЗЕЛЕН ДОЛ

4. ГРАМАДА – II група

5. СТРУМСКО

6. ЛОГОДАЖ

7. ПРЕДЕЛ МАХАЛА

8. I -ВИ  КВАРТАЛ

9. ПОКРОВНИК

10. ПЛАЖА

11. III- ТИ КВАРТАЛ

12. ПАДЕШ

13. ЛЕШКО

 

Жителите и гости на Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев.

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: