.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
02.01.2020 14:59

Коментари 0 / Видяна 930

Богоявление /Йордановден/ в град Сандански

Още по темата: Баба Люба от с. Дамяница чества 100 –годишния си рожден ден Община Сандански отбеляза 147 години от гибелта на Апостола Свалиха Ат. Диманков от шефския пост в ДГС Сандански С възпоменателна церемония Община Сандански ще отбележи 147 години от гибелта на Васил Левски „Виното и жените в античния свят“ в Археологическия музей в Сандански Фестивал на виното събра в Мелник ценители от цяла България Празникът „Златен грозд“ започва в Мелник Изложба “Виното и жените в античния свят“ ще има в град Сандански Още пари за саниране, кандидатстване - до 27 март, град Сандански е в обсега на програмата „Златен грозд“ 2020 – Мелник се включва в кампанията в подкрепа на Никол Дамбова от Сандански

 

Ритуалът ще се състои от 11:30 часа на езерото в Градски парк „Свети Врач“

 

 По традиция християнският празник Богоявление /Йордановден/, който отбелязваме на 6 януари, ще започне с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“ от 07:30 ч. В 11:00 ч.

 

Свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – г-н Атанас Стоянов ще поведат литийно  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градски парк „Свети Врач“.

 

Църковният ритуал на езерото ще започне в 11:30 ч. В него ще се включат и военните от Военно формирование – Благоевград 56 040 с командир Кирил Спаневиков.

 

Ще бъдат осветени знамената на България и Община Сандански, като традиция, която в продължение на много години е неизменна част от воинските и християнски обреди, които подчертават неразривната връзка между общество, църква и армия.

 

От Църковното настоятелство апелират на този свещен празник всички, които ще участват в ритуала по хвърляне на кръста да бъдат кръстени, както и да не са употребили алкохол и наркотични вещества.

 

 Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

 

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

 

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.

 

Сн: Богоявление 2019 г.

 

E79 News
Тагове:

Коментари: