.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.12.2019 20:32

Коментари 0 / Видяна 6438

Бъдещето на Румен Томов като кмет ще се реши в съда

Още по темата: Съдбата на инж. Румен Томов като кмет остава неясна Съдът гледа делото по казуса с Румен Томов АС – Благоевград решава днес съдбата на кмета Томов Румен Томов се върна в кметския кабинет Циркът продължава! Румен Томов саботира собственото си обжалване Сагата продължава: АС – Благоевград заседава по жалбата на Томов Р. Томов: Решението на ОИК е политическо! ОКОНЧАТЕЛНО! РУМЕН ТОМОВ НЕ Е КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАД! Цирк в ОИК-Благоевград по решението за Р. Томов ОИК-Благоевград заседава във вторник по казуса „Томов“

 

Румен Томов остава на позицията си като кмет на Благоевград. Това решение бе взето от ОИК Благоевград на провелото се тази вечер заседание.

 

При пълен кворум от 13 души в комисията, за предсрочно прекратяване на правомощията на градоначалника гласуваха четирима. Това бяха представителите на ГЕРБ председателят Мартин Бусаров, Елена Панчева, Биляна Петачка и Стоян Терзийски. Останалите членове - Йордан Симонски, Илия Милев, Елеонора Атанасова и Александра Стоянова от БСП, Вилислав Балев  и Владимир Вачев от Обединените патриоти, Мустафа Сирачки от ДПС, Милена Велкова от коалиция „Демократична България “ и  Светослава Терзиянова- Михайлова- от  „Воля” се обявиха против прекратяването на мандата на Томов.

 

Въпреки пространно изложените факти и събрани документи и материали по казуса станахме свидетели на абсолютно пренебрегване на закона, до степен да се твърди, че това не е въпрос от компетенциите на комисията и дори, че такъв казус изобщо не би следвало да има.

 

Председaтелят Мартин Бусаров изложи подробно и аргументирано в хронологичен ред всички събрани до момента доказателства, от които е очевидно, че кметът Румен Томов е в нарушение на чл. 41 , ал. 3 от ЗМСМА след като не е заличил фирмата си ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“преди законноустановения срок от 30 дни от деня на обявяването му за кмет, а именно до 4 декември 2019г.

 

От постъпилите, в отговор на писмо на ОИК, документите изискани от Агенцията по вписванията- Търговски регистър и Регистър по ЮЛНЦ, е видно, че към дата 4.12.2019г. няма подадено заявление по съответния образец, с което се желае заличаване на търговеца от регистъра. Както ви информирахме, такова искане е внесено едва на 11 декември, или ден след подадения сигнал до ОИК от бившия кмет Камбитов. А същинското заличаване е настъпило на 17 декември.

 

Успоредно с това кметът Томов не е уведомил в необходимия срок ОИК и Общински съвет Благоевград за  обстоятелствата по напускане на управляваните от него дружества, което също е в пряко нарушение на чл. 41 , ал. 3 от ЗМСМА.

С писмо  получено  от Общински съвет Благоевград, комисията е уведомена, че в съвета към 12.12.2019г. няма постъпило уведомление за прекратяване на участие в търговски предприятия от страна на кмета Томов. Такова няма постъпило и към ОИК към дата 11 декември.

 

В обяснението си до ОИК  кметът Томов казва, че бил връчил на ръка на член на ОИК, а именно г-н Симонски, въпросното уведомление, но той забравил да го входира и да уведоми комисията за него. Оказва се , че такова уведомление е връчено на ръка на 4-ти декември  и на общинския съветник Христо Ковачки, който не го е приел, тъй като не е Председател на Общински съвет. Той не би могъл да го приеме и в качеството си на председателстващ заседанията на съвета, защото уведомлението е връчено в ден, в който няма сесия и съответно г-н Ковачки не е бил в тази си роля.

 

Защо тези два толкова важни документа са връчени на ръка, а не по надлежния ред остава загадка, която не можа да бъде разгадана с  елементарните опити на г-н Симонски, в това и предходното заседание, да изясни и оправдае действията на кмета.

 

Друг факт, на който не се обърна нужното внимание е и до колко истинно е съдържанието на тези уведомления в които се твърди, че към дата 4-ти декември е прекратена дейността на си ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“ след като де юре и де факто заличаването  настъпва едва на 17 декември?

 

Така, въпреки безспорните доказателства и необоримата правна аргументация на председателя Бусаров и Биляна Петачка, мнозинството от членовете на ОИК предпочете да пренебрегне законовите разпоредби и да запази кмета Томов на поста му.

 

 Дали указанията спуснати от партийните централи са единствения мотив за такова гласуване или определени членове имат и личен интерес обаче е въпросът.

 

За никой не е тайна, че до преди  няколко години фирмата на Йордан Симонски „Шевица” беше основен контрагент на Община Благоевград в поръчките на костюми за Ансамбъл Пирин. Дали в поведението на г-н Симонски на предишното заседание и днес не прозира опит отново да си осигури договор за десетки хиляди левове от новото кметско ръководство?

 

Също така по изнесената днес информация от трибуната на Общински съвет, един от членовете на ОИК, а именно Милена Велкова е спрягана за мястото на юриста  на общината Мартин Лалев. Дали това е така- бъдещето ще покаже.

 

Предстои да видим кога ще бъде внесена жалба срещу днешното  решение на ОИК в Административен съд. Решението могат да обжалват  само централните ръководства на партиите, които са издигали кандидати за кмет на община в изтеклите избори. Предвид днешното гласуване единствената политическа сила, която може да го направи е ПП ГЕРБ, които по наша информация вече имат подготвена жалба.

 

Факт е,  че кметът Томов остава на поста си, поне докато ВАС се произнесе.

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: