28 Януари 2022
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.12.2019 15:11

Коментари 0 / Видяна 1240

760 години от обновяването на Боянската църква

 

Боянската църква празнува в ЮНЕСКО 760 години от обновяването си, първият български монумент, вписан в световното културно наследство на Организацията отбеляза годишнината с концерт, предава NOVA.

 

С концерт-изложба в централата на ЮНЕСКО отбелязаха 40 години от включването на Боянската църква  в списъка на световното културно наследство.

 

"В нашата история и култура има оргомни залежи от ценности и една от тези ценности е Боянската църква. Тя ни събра и направихме една малка изложба, един хубав филм и решихме да дойдем тук, в сърцето на Европа, докато братята французи стачкуват, за да припомним, че България не е от вчера", каза доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството на НБУ.

 

Създадена през 1259 година, Боянската църква впечатлява с най-старите средновековни стенописи в Европа.

 

"За мен ЮНЕСКО, що се касае с българското културно наследство, е свързан с Боянската църква. От много малка към разбрала какво представляват тези фрески заради баща ми, който беше свързан с реставрацията и с книгите за Боянската църква", каза още проф. Сузана Клинчарова - арфист.

 

Портрети на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, на детето Исус и архангел Гавраил буквално оживяха под ангелските звуци на арфата на Сузана Клинчарова.

 

"Този проект веднага извика в съзнанието ми изображението на архангел Гавраил с неговите разкошни крила и втората ми реакция беше: "Да, ангелите свирят на арфа!". В нашия концерт може да се намери пътека и ангелското присъствие", заяви Клинчарова.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 20.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.55 BGN