.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
09.12.2019 16:06

Коментари 1 / Видяна 3114

Благоевградска Бистрица отнесе частни имоти, губурнаторът Б. Михайлов търси решение

Още по темата: 5 села в Община Благоевград остават без детски градини до края на август Паметта на 38 български войни, погребани в гробищния парк на Логодаж, бе почетена с Панахида и поднасяне на цветя Българските автобуси ще преминават през специално обособен коридор на ГКПП „Кулата – Промахон” Правят площадка за домашни любимци в Благоевград Адвокат Теодор Тошев сезира прокуратурата за фалшиви новини Въпреки тримата заразени с COVID -19! Община Благоевград е отворена за граждани Андон Тодоров остава председател на ОбС – Благоевград поне до края на месеца Такса "Смет" за заведенията в Благоевград без промяна Панихида за загиналите за свободата на Македония ще бъде отслужена в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград НПО търсят изход от тежкото положение в Благоевград

 

Река Благоевградска Бистрица преля, водите й отнесоха частни имоти – по случайност незастроени, и отново се върнаха в руслото на реката.

 

Този сигнал, подаден от областния управител Бисер Михайлов след жалба на собственици на земите, изпрати на място проверяващи от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ /БДЗБР/. Оказа се, че участъкът от реката е в района на 30-и граничен репер, извън урбанизирана територия, и е с дължина около 600 м.

 

Разливът се получил заради разрушен десен бряг на речното корито с дължина около 20 м и в момента на проверката водите достигали до черен път, обслужващ Гранична полиция. Речното легло на участъка било пълно с паднали дървета, които възпрепятствали нормалната проводимост на реката, разказаха проверяващи.

 

Предвид очакваното вдигане нивото на водата от предстоящите валежи Областна администрация – Благоевград е получила спешно нареждане за предприемане на действия по компетентност.

 

Извършените 299 проверки на водните инспектори миналия месец натовариха със спешни задачи и други държавни институции, а няколко частници отнесоха и солени глоби.

 

„Адиес“ ЕООД от гърменското с. Дебрен получи акт за административно нарушение за ползване на водовземно съоръжение без разрешително, а столичното дружество „Бийстън енерджи“ АД ще плати за непредставяне на резултати от проведен собствен мониторинг.

 

Добринищката фирма „Ирита“ ЕООД със собственик Божидар Станчев бе ударена с актове по 3 нарушения – за неизпълнение на условия в разрешителното за водоползване, неосигуряване на минимално допустим отток за нормално функциониране на екосистемите в реката след водовземното съоръжение, с което добива електричество, както и за непредставяне на резултати от проведен собствен мониторинг.

 

Изграждане на ново водовземно съоръжение без разрешително пък ще струва солени глоби на Ганчо Митрев от благоевградското с. Марулево и на радомирската фирма „Нико 22“ ЕООД.

 

Най-скандално обаче е нарушението на водното дружество „Кюстендилска вода“ ЕООД, който е оператор на кюстендилската водна асоциация и се предполага, че като дружество с преобладаващо държавно участие ще спазва стриктно българското законодателство.

 

Оказа се, че операторът с управител Георги Георгиев, който доставя вода на 101 000 жители на общините Кюстендил, Бобов дол, Бобошево, Рила, Кочериново, Невестино и Трекляно, от неустановена дата ползва дренаж без необходимото разрешително за водовземане по реда на Закона за водите.

 

Това е административно нарушение по чл. 44, ал. 1 от същия закон и подлежи на санкция по реда на чл. 200, ал. 2, според който глобата е от 2000 лв. до 10 000 лв.

 

Извън текущите санкции Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ миналия месец събра с помощта на НАП 50 225,17 лв. главница и 6402,70 лв. лихви от санкционирани за различни нарушения, които обаче се разсеяли и не си платили актовете.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: