.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
04.12.2019 09:42

Коментари 0 / Видяна 432

Церемония по присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“ на проф. Карл Казер

Още по темата: По 150 лв. месечна стипендия за отличните студенти в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Изложба "140 години българска дипломатическа служба" ще бъде представена в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Природо-математическият факултет на ЮЗУ организира онлайн състезания с формат на матура Югозападният университет „Неофит Рилски“ привлича студенти с три нови специалности Връчват дипломите на абсолвентите от Факултета по изкуствата Доц. д-р Анна Покровнишка и доц. д-р Диана Захариева представиха изложби в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Академичният съвет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ избра новите заместник-ректори 1396 лева бяха събрани на благотворителния базар „Направи добро“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ Благотворителен базар под наслов „Направи добро“ ще се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ ЮЗУ „Неофит Рилски“ присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Карл Казер

 

На 05.12.2019 г. (четвъртък) от 11:00 ч. в зала 114 (Учебен корпус № 1) ще се проведе церемония по удостояване с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Югозападния университет "Неофит Рилски" на проф. Карл Казер от Университета в Грац, Австрия.

 

Отличието се присъжда по предложение на Правно-историческия и Филологическия факултет и с решение на Академичния съвет на университета от 11 септември 2019 г.

 

След тържествената част проф. Казер ще изнесе лекция на тема: "Cultures in the Visual Balkans: Challenge of the 21st Century?"

 

Проф. Карл Казер е един от най-изтъкнатите съвременни балканисти и специалисти по история на Югоизточна Европа и Близкия Изток с принос за обновяването на балканистичните дискусии, методите на научните изследвания и научния диалог в областта на балканистиката и антропологията.

 

Той е автор на повече от 20 монографии за историята на Югоизточна Европа на немски и английски език. Книгата му "Приятелство и вражда на Балканите" е издадена през 2004 г. и в превод на български език.

 

 

Проф. Карл Казер е един от най-активните партньори на Международния университетски семинар пo балканистика от първите години на неговото създаване в продължение вече на четвърт век.

 

От 2000 година по инициатива на проф. Карл Казер Югозападният университет беше включен в международната университетската мрежа CEEPUS.

 

В рамките на този проект преподаватели и студенти от Филологическия и Правно-историческия факултет специализират в Грац и редица други европейски университети, включени в мрежата. Проф. Казер е и дългогодишен сътрудник и член на редакционната колегия на сп. „Балканистичен форум“, издание на Международния университетски семинар по балканистика към ЮЗУ "Неофит Рилски".

 

В периода след 2010 година той ръководи два големи международни проекта по програмата на ЕС "Мария Кюри", в които участва екип от преподаватели и докторанти от ЮЗУ "Неофит Рилски".

 

Това са: успешно завършилият  международен проект "Политики и култури на паметта за Руско-турската война 1877-1878 г.: от разминаване към диалог" (2012 - 2016 г.)  и продължаващият в момента проект с участието на 12 страни:  "Обмен на знания и академични култури в Черноморския регион 18 - 21 век  (2017 - 2021)".

 

E79 News
Тагове:

Коментари: