.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.12.2019 17:45

Коментари 0 / Видяна 412

50-те хил. донорски карти са изчерпани, отпечатани са нови 30 хиляди

Още по темата: Само за седмица: Над 5 хиляди българи са заболели от грип Над 5 хиляди заболели от грип и остри респираторни заболявания за седмица у нас Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай Заразени с коронавирус падат, докато вървят по улиците в Китай Коронавирусът стигна Австралия, Малайзия и Франция 100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия Може ли маската да спре вирусите Грипна епидемия в София-град от понеделник Официално: Благоевград и още 4 общини в Пиринско в грипна ваканция Грипът в Гърция взе 13 жертви

 

Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови 30 хиляди, каза пред студенти по медицина директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов, цитиран от БТА. Студентите присъстват на презентация в рамките на националната информационна кампания "Да! За живот!". В донорските карти всеки желаещ може да изрази съгласието си да бъде донор на орган в случай на мозъчна смърт. Картите нямат юридическа стойност.

 

В една донорска ситуация при най - оптималния случай може да се спасят 6-7 живота, но в България това не се случва заради крехкото ниво на донорството, каза още Иванов.

 

България е с най-ниска честота на донорите на 1 млн. души в цяла Европа, посочи доц. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия от Военномедицинска академия. В страната ни годишно има около 22 донора, докато в Европа има 15-18 донора на милион население, посочи лекарят. Ако не се справим с донорството, дори и България да стане пълноправен член на "Евротрансплант", няма да получим орган, допълни още доц. Такоров.

 

 

Много е важно да се проявява респект към близките на донора, както и да се спазва конфиденциалност, което в България не се случва, добави доц. Такоров. По думите му липсата на конфиденциалност е заради редките донорски ситуации в страната ни, но е добре занапред да се избягва. Все още в страната ни трансплантациите са сензация и медиите подробно ги отразяват, каза още той.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 24.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.31 BGN

10 CNY =2.54 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.61 BGN