.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.12.2019 17:45

Коментари 0 / Видяна 674

50-те хил. донорски карти са изчерпани, отпечатани са нови 30 хиляди

Още по темата: Тежко остава състоянието на пострадалото на АМ „Тракия“ дете Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето

 

Петдесетте хиляди донорски карти са изчерпани, но са отпечатани нови 30 хиляди, каза пред студенти по медицина директорът на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Росен Иванов, цитиран от БТА. Студентите присъстват на презентация в рамките на националната информационна кампания "Да! За живот!". В донорските карти всеки желаещ може да изрази съгласието си да бъде донор на орган в случай на мозъчна смърт. Картите нямат юридическа стойност.

 

В една донорска ситуация при най - оптималния случай може да се спасят 6-7 живота, но в България това не се случва заради крехкото ниво на донорството, каза още Иванов.

 

България е с най-ниска честота на донорите на 1 млн. души в цяла Европа, посочи доц. Ивелин Такоров, началник на Първа клиника по коремна хирургия от Военномедицинска академия. В страната ни годишно има около 22 донора, докато в Европа има 15-18 донора на милион население, посочи лекарят. Ако не се справим с донорството, дори и България да стане пълноправен член на "Евротрансплант", няма да получим орган, допълни още доц. Такоров.

 

 

Много е важно да се проявява респект към близките на донора, както и да се спазва конфиденциалност, което в България не се случва, добави доц. Такоров. По думите му липсата на конфиденциалност е заради редките донорски ситуации в страната ни, но е добре занапред да се избягва. Все още в страната ни трансплантациите са сензация и медиите подробно ги отразяват, каза още той.

Автор: "Дарик", E79 News
Тагове:

Коментари: