.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.12.2019 16:12

Коментари 0 / Видяна 336

С 2019 година завършва най-топлото десетилетие, регистрирано някога

Още по темата: Намалена видимост и замърсен въздух в Благоевград и други 12 области Мъглите се завръщат, остава сравнително меко за декември 56 бели мечки се събраха край селище в Чукотка Ледниците в Нова Зеландия почервеняха Хиляди излязоха на шествие в Мадрид заради климатичните промени Снежна красота на прохода „Предел“ Какво ще бъде времето през почивните дни? Пресъхна най-големият водопад в Африка Мъгли днес и утре, затопля се чувствително от събота Снегът в Смолянско остави три села без ток

 

Настоящата година със своите горски пожари, засушаване, топлинни вълни и урагани се вписва сред трите най-топли години, регистрирани някога от 1850 година насам, съобщава Франс прес.

 

Агенцията цитира доклад на ООН повод 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

 

2019 година бележи края на едно извънредно топло десетилетие, на топене на ледовете и на рекордно повишаване на нивото на моретата в глобален мащаб. Всички тези промени се дължат на парниковите газове, изпускани в атмосферата вследствие на човешката дейност, се казва в доклад на Световната метеорологична организация (СМО).

 

2019 година ще се нареди на втора или трета позиция в класацията на най-горещите години, регистрирани някога от 1885-а насам, годината в която е започнало редовното отчитане на годишните температури. 2016-а, която започна с появата на феномена Ел Ниньо с изключителна интензивност, остава най-топлата до наши дни, уточнява СМО.

 

Покачването на средното ниво на световните океани се ускорява, техните води стават по-киселинни, арктическите ледове се оттеглят, ледената покривка на Гренландия се топи.

 

Глобалното затопляне беше придружено от екстремни климатични явления, като наводненията в Иран, сушата в Австралия и Централна Америка, топлинните вълни в Европа и Австралия, горските пожали в Сибир, Индонезия и Южна Америка

 

Климатичните и метеорологични промени водят след себе си до тежки материални щети, подчертава Петери Талас, генерален секретар на СМО. По неговите думи броят на новите придвижили се хора, свързани с климатичните промени, може да достигне 22 милиона души в края на 2019 година.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN