.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
03.12.2019 15:09

Коментари 0 / Видяна 522

Създаден е Национален регистър на социалните предприятия

Още по темата: Борисов: Специалните сили са войската, на която най-много разчитаме Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес на американския президент Доналд Тръмп за Деня на независимостта на САЩ Премиерът и военният министър на празника на гарнизон Пловдив (ВИДЕО) Премиерът Борисов проведе работна среща с Националния оперативен щаб Борисов нареди незабавно спиране на багерите в Рила Борисов отрече да е бил във ВМА заради високо кръвно Премиерът Борисов свика Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването Борисов: В условията на криза от COVID-19 бизнес климатът у нас се подобрява Борисов обсъди Плана за възстановяване на Европа с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Б. Борисов: Пламен Узунов е „най-чистият“ съветник

Напълно автоматичният национален регистър на социалните предприятия е готов от една седмица, съобщи заместник -министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

 

Тя откри Втория регионален форум за социално предприемачество, който започва днес и ще продължи до 5 декември в "Изложбена зала-ЦУМ" - София. Форумът е организиран от Министерството на труда и социалната политика и от Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

 

Готова е и поднормативната база на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.

 

 

Регистърът е изцяло автоматизиран, ще могат да се подават документи по електронен път, онлайн ще се проверяват и съответните документи, които са необходими, няма да има субективен човешки фактор при преценката, каза заместник -министърът.

 

В момента около 4500 предприятия са се самоопределили като социални, но след вписването в регистъра ще стане ясно реално колко е бройката на предприятия с такава дейност. Така ще може да се прецени кои да бъдат подпомагани. В следващата година ще бъде отворена програма по ОПРЧР, чрез която ще се финансират такива предприятия, каза Султанка Петрова.

 

В момента социалните предприятия в България произвеждат около 0,75 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. До 2021 г. е заложено като цел, че този дял трябва да достигне 2% от БВП, уточни зам.-министър Петрова.

 

Ще се разработи и екоплатформа за социалната и солидарната икономика, която ще се състои от няколко модула - модул, който ще позволява дистанционно обучение за социални предприемачи, борса за продукти, произведени от социалните предприятия и модул, в който ще се споделят добри практики на социалните предприятия както на национално, така и на европейско ниво. Така ще се подпомогнат социалните предприемачи да развиват дейности в тази посока, важно е те да имат и кауза, посочи заместник-министърът.

 

Заместник -министрите Султанка Петрова, Зорница Русинова и Лазар Лазаров връчиха годишните национални награди за социална иновация, в подкрепа на социалната икономика.

Автор: БТА, E79 News
Тагове:

Коментари: