.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.12.2019 17:17

Коментари 0 / Видяна 466

България е сред първите места по смъртност от сърдечно-съдови заболявания

Още по темата: Само за седмица: Над 5 хиляди българи са заболели от грип Над 5 хиляди заболели от грип и остри респираторни заболявания за седмица у нас Смъртоносните епидемии, тръгнали от Китай Заразени с коронавирус падат, докато вървят по улиците в Китай Коронавирусът стигна Австралия, Малайзия и Франция 100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия Може ли маската да спре вирусите Грипна епидемия в София-град от понеделник Официално: Благоевград и още 4 общини в Пиринско в грипна ваканция Грипът в Гърция взе 13 жертви

България е на едно от първите места по процент на сърдечно-съдовата смъртност спрямо общата смъртност. Това каза проф. Иво Петров пред журналисти, предаде „Фокус“.

 

„Сърдечносъдовите заболявания не само в България, но и в много други страни в Европа и в Америките е номер едно убиец. За съжаление, в България е един от лидерите. С няколко страни около България определено си делим първите места като процент на сърдечносъдовата смъртност спрямо общата смъртност. Профилактиката и ранното диагностициране и лечението на сърдечните заболявания определено е мисия и трябва да бъде мисия не само на лекарското съсловие, но също така и на институциите и на държавата. Има отделни случаи и проблясъци, в които даже успяваме да публикуваме и да презентираме. Биха казал, че като активна страна и активни участници в конгресите доста ни уважават“, каза още проф. Петров.

 

 

„Но все още като рутинна практика България е много далече от желаните стандарти. В европейските страни ендовескулаторната терапия е станала много отдавна златен стандарт. В България все още трудно си пробива път, поради добре известните на всички ни причини – значително по-ниско финансиране, по-малка роля на обучението. Една от целите на нашия конгрес е точно това – да се даде достъп на млади, на колеги от различни специалности да имат повече знания и опит“, подчерта той.

 

"Обществото не трябва да има търпимост към насилие към лекари. Трябва да има наказания спрямо агресията, включително и спрямо агресията към лекари. Трябва да има контрол и по-строга охрана на здравните заведения. Трябва да се предприемат мерки", подчерта той.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 24.01.2020

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.31 BGN

10 CNY =2.54 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.61 BGN