.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
28.11.2019 14:02

Коментари 0 / Видяна 696

Климатично бедствие застрашава планетата

Още по темата: Гръмотевични бури над Западна и Централна България Жеги или бури през юли? Магнитни бури ни удрят през юли Месечна прогноза: Живакът ще скача до 39 градуса през юли Жеги до 35 градуса в следващите дни До 31 градуса в Благоевград днес Гореща вълна обхваща Европа Дългоочаквано подобрение: все по-малко дъжд и повече слънце от утре Юли, август и септември - перфектни за море Слънце – в края на седмицата, дотогава гръмотевици и дъжд

 

Каскада от промени в резултат на глобалното затопляне застрашава човечеството, съобщават ДПА и в. "Дейли мейл", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

 

Над половината от деветте критични точки, свързани с климатичните промени и идентифицирани преди десетилетие, понастоящем са активни, пишат авторите на изследването от университета на Ексетър, Великобритания.

 

Учените обясняват, че въпросните критични точки могат да действат като редица от плочки домино.

 

"Събарянето на една или две "климатични плочки домино" тласка Земята към други", казва един от изследователите, Уил Стефън от Австралийския национален университет.

 

"Опасяваме се, че ще стане невъзможно да спрем преобръщането на цялата редица от плочки, което може да доведе до каскада, застрашаваща съществуването на човешката цивилизация", допълва ученият.

 

Активните критични точки включват загубата на арктически воден лед и ледена покривка в Гренландия и Антарктида, топенето на вечна замръзналост, унищожаването на северни гори и дъждовни гори в Амазония.

 

"Биосферните критични точки могат да доведат до неконтролируемо освобождаване в атмосферата на въглерод, който преди това е бил складиран в Земята. Това ще ускори затоплянето и допълнително ще дестабилизира ледените покривки.

 

Топенето им на свой ред ще доведе до необратимо покачване на морското равнище с около 10 метра", обяснява Уил Стефън.

 

Учените призовават за спешни действия, за да се предотврати каскадата от промени, която грози планетата и човечеството.

 

"Безотговорно е да продължаваме да чакаме, за да видим какво ще се случи. Ситуацията е спешна. Необходими са незабавни действия", казва ръководителят на изследването Тим Лентън, цитиран от в. "Дейли мейл".

 

E79 News
Тагове:

Коментари: