.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.11.2019 15:34

Коментари 0 / Видяна 422

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Още по темата: Ангел Кунчев разкри идва ли грипна вълна Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник Oтпадат лимитите за профилактичните прегледи при личните лекари Изписването на лекарства за хронично болните няма да се променя През декември може да сменим личния си лекар Само 2 са потвърдените случаи на Хепатит А в Пиринско Няма риск от затваряне на други отделения в столичната детска болница БЛС обяви причината за смъртта на 3-годишния Алекс Пневмонията, убила 3-годишния Алекс, покосила и ученичката от Враца? 12 нови случая на морбили в Пазарджишко

 

Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични.

 

Тя ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, съобщи социалният министър Бисер Петков по БНТ.

 

Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да ни дава по-малко дни болнични.

 

Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. "Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни", обясни Петков.

 

Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

 

"Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листи, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока", категоричен е той.

 

Според министър Петков НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да обжалват тези болнични листове. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", смята той.

 

Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът предписан в болничния лист.

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN