.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.11.2019 20:00

Коментари 0 / Видяна 4138

Първа официална пресконференция на кмета на Благоевград Румен Томов

Още по темата: Ще намали ли Общината „тротоарното право“ за заведенията? Общинската администрация в Благоевград възстанови работата си Радослав Тасков поиска мораториум върху застрояването на зелени площи Отстраненият от ВАС и АС Румен Томов продължава да уволнява! Напрежение в петричкото село Яворница! Ясен Попвасилев ще управлява временно община Благоевград Да управляваш на инат! Кметът на Благоевград прави фестивал, вместо да подкрепи болниците в града! Дезинфекцират със специализирана техника откритите обществени площи в Благоевград Започна дезинфекция на автобусните спирки и улици в Благоевград Подаването на заявления за приема на деца в детските градини в Благоевградско се отлага с 30 дни

Новоизбраният кмет на Благоевград Румен Томов направи първата си официална пресконференция след встъпването си в длъжност, на която информира медиите за промените, направени и предстоящи в община Благоевград

 

„Поисках тази среща с вас, защото има голям обществен интерес относно моите действия и относно общественото мнение в града , че не съм назначавал екипи,че не се правят структурни промени в общината и т.н.Искам да ви уведомя, че имаме изготвена структура на община Благоевград, но за да влезе тя в действие трябва да има конституиран общински съвет и избран председател, за да бъде тя одобрена. Едва тогава ще се направят необходимите промени за по-ефективна работа на общината и решаване на проблемите и приоритетите в моята програма.”

 

По отношение на екипа от заместник кметове, кметът Томов  първоначално каза, ще има 4 заместник кмета, като до сега е назначен само един и това е Ясен Попвасилев, за което Е 79 ви информира първи по-рано през деня. Останалите имена кметът Томов се ангажира да обяви до края на седмицата. В последствие кметът уточни, че са изготвени 2 схеми- в едната са предвидени трима , а в другата четирима заместник кметове, като се още се уточнява дали позицията на заместник-кмет по Европейски програми ще остане или ще се преструктурира в дирекция.

По отношение на различните дирекции и отдели в общината, кметът подчерта, че смята да предложи новата структура за одобрение на Общински съвет, но това може да стане едва когато съветът се конституира и бъде избран председател. До тогава ще работи със съществуващата структура на община Благоевград.

 

Кметът Томов подчерта на няколко пъти затрудненото финансово състояние на общината, но информира, че заплатите на служителите са приоритет и те няма защо да се притесняват за тяхното изплащане. Кметът потвърди и, че въпреки финансовите затруднения, ще има коледна украса и определените културни мероприятия във връзка с посрещането на Нова година, без да се разхищават в пищна програма.

 

Във връзка със заявеното затруднено финансово положение на общината, кметът Томов отказа коментар, с мотива, че в момента тече ревизия, която би трябвало да приключи до нова година

 

„В момента се прави ревизия на общината и ще излезе цялата картина,  въздържам се да давам конкретни цифри в момента.Резултатите от ревизията ще бъдат обявени публично, относно всички разходи, които се правят от общината.”

 

Кметът Томов обяви, че ще предложи за закриване общинското дружество  „Благоевград фест”, където е назначен одит, от който също се очаква да бъдат обявени резултатите. „Има още 1-2 общински фирми, още не съм завършил анализа на тях, там ще преценим допълнително какво да правим.”  Кметът обяви и , че ще се запазят фестивалите Франкофоли и БГ радио.

„Стига сте спекулирали с тия фестивали. Фестивалите, които са правени в града- тези Франкофоли и Бг радио ще си останат. Има фестивали,които не са добре позиционирани в града. Моята идея е градът, когато е празен и бизнеса изпитва определени трудности – това са януари и февруари зимата и малко от март, и юли , август, и септември частично, тога ще се правят културни мероприятия в града, за да идват хора отвън в града да подпомагат икономиката в града.”

 

Състоялата се днес среща на кметовете на общините участващи в изграждането на депото е завършила конструктивно, по думите на кмета Томов, като е взето решение след седмица да се свика събрание на управителното тяло, за вземане на решения относно бъдещата експлоатация. „ Досега са взимани тези решения еднолично от община Благоевград, което според мен не е правилно., т.к. петте общини са в съдружение.”

 

„ Има обществена поръчка, с която има избран изпълнител софийска фирма , аз съм на мнение, че благоевградските фирми трябва да работят в Благоевград и т.к. не е изпълнена според нас процедурата за възлагане на тази обществена поръчка, ще направим необходимото за да се направи нова такава, по отношение на експлоатацията на депото.”- допълни още Томов.

 

Във връзка с притеснението , че  при започване експлоатация на депото ще се наложи много високо да се вдигнат местните данъци и такси кметът отговори : „ Въпрос на бюджет е и на работа на общината да направим така, че това да не се отрази на хората. Ще се направи анализ на разходи и ползи на депото и тогава ще излезем в определени цифри.”

 

Кметът Томов не обяви имената на кметските наместници, но потвърди, че са връчени заповеди за назначения.

 

„Ще видим как ще реагират в селата, ако се наложи и не се приемат, ще направим събрание на селата да се избере кметски наместник и ще се назначат.”

 

На въпроса дали ще запази част от екипа на бившия кмет Камбитов по отношение на заместник кметовете, Томов отговори: „Не мога да оставя структурите на общината без кадри. Когато са готови хората, които ще подменят заместник кметовете, те ще си влязат в длъжност. До тогава хората, които работят в общината ще продължат да си работят.”

„ Не съм привърженик на чистките- всеки, който работи, който е професионално подготвен, има място в община Благоевград.”

 

Томов потвърди и , че не е подписвал нито една молба за напускане до момента.

По повод на срещите му с шефове на дирекции и отдели, кметът заяви, че е иска да се запознае със състава им и кой колко си върши работата, като впечатление му направила липсата на координация и бързо взаимодействие между отделните отдели.

 

В края на пресконференцията кметът Томов обяви, че прекратява всички медийни договори.

„ Не може кметът да си купува медийно спокойствие.Вие трябва да ме разпъвате на кръст, когато нещо не е добре.”

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN