.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.11.2019 13:41

Коментари 0 / Видяна 1612

Бившият министър Ал. Манолев връща всички европейски пари за вилата си в Сандански

 

Област Благоевград с най-много нарушения при проектите за къщи за гости

 

Благоевградска област е на първо място в цялата страна по нарушения, констатирани по проектите за изграждане на къщи за гости. 30 собственици на къщи за гости в Пиринско, направени с финансиране от Европейския съюз, ще трябва да върнат 100% от получените по проектите си средства.

 

Санкциите са наложени след извършени проверки на място от екипи на ДФ „Земеделие“. Най-честите нарушения при проектите за къщи за гости, констатирани от ДФЗ – РА, са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план на бенефициентите.

 

По-конкретно, установените нарушения са за неизпълнение на реализираните приходи от подпомогнатата дейност, неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липса на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

 

Средствата, които собствениците на къщи за гости в Благоевградска област са взели неправомерно по Програмата за развитие на селските райони, са от 60 000 лв. до почти 400 000 лв. за отделен проект. Голяма част от тях са се възползвали максимално от европейската програма и са искали максималното позволено финансиране. Сред тях е бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който си построил частна вила с минерален басейн с европейски пари.

 

Бенефициент по проекта за неговата къща в Сандански е ЕТ "Агротрейд - Ана Димитрова". Манолев обаче е представлявал фирмата-бенефициент по програмата за европари. Справка на Върховна касационна прокуратура установи, че той е бил упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти от Регионален технически инспекторат - Благоевград.

 

Проверките на къщите за гости стартираха през месец юни. Тогава със скандал започна ревизията на Обърнатата къща в гърменското с. Марчево. Собственикът й заключи вътре проверяващите и дълго време отказваше да пусне при тях друг техен колега. Сред проверените през юни беше и  къщата на Янаки Червеняков в санданското с. Лиляново. Червеняков е уволняван 3 пъти от ДФЗ – през 2014, 2016 и 2019 г. Второто му уволнение е заради конфликт на интереси, свързани със същата къща, която Червеняков записал на тъща си, а последното – заради уронване престижа на институцията.

 

От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости в цялата страна по ПРСР 2007-2013 г., към момента са обработени резултатите за 276 от тях.

 

След извършения анализ и допълнителни административни проверки, ДФ „Земеделие“ стартира процедурата по откриване на производства по издаване на Актове за установяване на публично държавно вземане. До момента са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв.

 

От тях 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. По останалите 12 инвестиции още няма произнасяне и са в процес на обработка.

 

Предварителен списък на бенефициерите, на които към 15.11.2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкци, можете да видите на следния линк:

 

http://www.dfz.bg/bg/programa-za-razvitie-na-selskite-raioni/-2007---2013/?fbclid=IwAR2PzskRmjwGvJ2SZTsID0dKa1nQnpyIILhfGOIhNPdBitlClYQDeHPEIV0

 

 

 

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN