.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
17.11.2019 13:07

Коментари 23 / Видяна 7578

Александрина Пандурска „ Бих искала хората да се гордеят с Благоевград ”

Още по темата: Николай Томанов дарява златния си медал, за да помогне на Жоро Обадете му се да почерпи! Изпълнителят на македонски песни Иван Гоцев празнува рожден ден днес! Звездни прилики в Благоевград! Съветникът от ПП ГЕРБ Евгени Бибов лика - прилика с премиера Борисов, екс съветничката Злата Ризова... Антонина Шопска, голмайстор на ФК „Спортика”: „ В отбора сме един екип и си помагаме много” Симеон Йорданов за Червения кръст, доброволчеството и защо Благоевград е чудесно място за живеене Симеон Йорданов за Червения кръст, доброволчеството и защо Благоевград е чудесно място за живеене Александрина Пандурска „ Бих искала хората да се гордеят с Благоевград ”

Днес даваме старт на нашата нова рубрика „ Благоевградчани”. Всяка седмица в нея ще ви запознаваме с наши съграждани, достигнали постижения в различни области, допринасящи за развитието и популярността на града ни или просто избрали да нарекат Благоевград свой дом.

Очакваме и вашите предложения за хора, които бихте желали да интервюираме на редакционната ни поща e79inbox@abv.bg или на фейсбук страницата ни https://www.facebook.com/E79news/

 

 

Днес  ще ви запознаем с  Александрина Пандурска  на 29 години, родена и израсла в Благоевград. Завършила е „Връзки с обществеността” в СУ” Климент Охридски”. В  момента учи приложна лингвистика в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Работила е няколко години в ИТ сектора в София.  

 

-Живяла съм през целия си живот тук, освен ученето  в София  и 4 години работа там. Върнах се да живея в Благоевград  преди година и половина. И виждам доста позитивни неща , които се случват в последно време в града, виждам дейни хора.

В момента се занимавам с няколко доброволчески инициативи. Включвам се във всичко, което припозная като моя кауза, защото мисля, че да бездействаме и да мрънкаме няма смисъл.

С клуба Ротъракт покрай коледните празници имаме инициатива „ Купи и дари” - в супермаркетите се даряват пакети с храна и трайни продукти . Те се раздават на хора от социалния патронаж- предимно възрастни хора или хора в затруднение. Координатор съм и на благотворителната инициатива „Изплети топлина” .Тя е на национално ниво, плетат се шапки, шалове, ръкавици и чорапи, които след това се раздават в различни социални институции. В групата „За нашия Благоевград” сме се събрали група ентусиасти-доброволци. Отделяме буквално по един час,избираме място, което да почистим и го правим, без някой да ни кара, да ни организира или да ни плаща. Сами се мотивираме, важното е да върши работа и да си полезен на обществото по някакъв начин.

 

- Какво представлява проектът ти  „ Следваща спирка Благоевград” и как се зароди идеята за него?

-През февруари се запознах с китайка- преподавателка в Югозападния университет , стая Конфуций.  Тя е за 2 години в Благоевград, но не беше разглеждала град и реших да  го покажа. Дадох и сметка , че в града има много красиви местенца, които може би някои хора са позабравили.  Реших , че до момента не е правено нещо подобно за Благоевград, има по-скоро информационни сайтове или сайтове на различните институции, но няма нещо което да ги обединява с насоченост към туристите и нещо любопитно да се подава постоянно като информация. Започнах преди около 2 месеца създавайки страницата във фейсбук „Следваща спирка: Благоевград”

Има голям интерес , коментират се и се споделят снимките .Интересно ми е на мен самата да научавам повече за родния ми град, интересно ми е да го разказвам на други хора, които не са от града, да ги впечатляваме с нещо уникално или нещо различно. А и да припомня на хората от град за какво са служели определени сгради в миналото или просто да напомня за красотата им.

Проектът няма комерсиална цел, права го изцяло доброволно. Идеята е все повече хора да се интересуват от града, в който живеем, да са активни в културните мероприятия и в екологичните мероприятия. Да знаят кои са хората, заради които градът съществува, исторически личности, исторически събития важни за града. Просто градът да се популяризира и да се гордеем с него. Правя го като хоби, но искам и да е полезно на другите.

 

-Включват ли се и други хора в проекта?

-Да, включват се. Всеки , който има интересни снимки на града или иска да сподели нещо интересно за града , или пък да попита нещо, може да ми пише на страницата.

Имам няколко близки съмишленици , един от тях е баба ми. Тя ми е споделяла много неща за града преди 30-40 години, за заводите, как са изглеждали парковете или центъра, отделни сгради , известни личности. Имам приятели, които ми предоставят стари снимки, към които смятам да пиша истории .

 

-Какви са идеите ти за проекта за бъдеще?

-Имам  безброй идеи за които да пиша или да снимам. Иска ми се да включа повече срещи с хора, които искат  да научат нещо повече за града ни- било то ученици, туристи, хора от града. Имах подобна среща в Езикова гимназия в 3 различни класа единадесетокласници.  Те трябваше да развиват презентация или сайт на определена тема, като аз бях поканена да разкажа за това как снимам и правя страницата.

Имам идея по книгата на Борис Керемидчиев „ Някога в Горна Джумая” да направя публикации. Тя се състои от истории и спомени от града преди 80-90 години. Има много интересни истории- кога за пръв път е прекарано електричество в града, главен водопровод, кога за пръв път е дошло пътуващо кино в града или пътуващ цирк. По всяка от историите започнах да снимам видео, как я чета пред дадената сграда или място. Снимала съм при реката, т.к има тема за Бистрица, при гарата , в градската градина и при часовниковата кула.

Бих искала в бъдеще  да има и обиколка н града с туристическа насоченост, в която да се представят най-важните забележителности и различни паметници.Има подобни обиколки в София, в Банско , Пловдив, мисля, че и в Бургас.

Отворена съм за партньорства с различни институции. До момента съм провела една беседа в Информационния център, предстоят ми събития с музея , библиотеката, галерията.

За момента не претендирам за фактологична точност и официалност, целя да предизвикам по-скоро емоция, родолюбие, желание да прочетеш нещо повече за родния карай.

 

-Как  виждаш Благоевград като място за живеене, за развитие на един млад човек?

-Като завърших гимназия и реших да уча в София не съм си представяла , че ще се върна в Благоевград. Има си и предимства и недостатъци . За семейство и отглеждане на деца, за по-спокоен живот определено Благоевград е по-добрият избор. Няма толкова добри възможности за професионална реализация, но владеенето на чужд език ти дава много предимства. Не мога да кажа все още как е като град за професионално развитие лично за мен. Виждам, че по-скоро бизнесът се оттегля от Благоевград, визирам Цигарена фабрика и други по-малки фирми , за които знам, че вече не са действащи. Като град за хора с различни интереси обаче, смятам че градът се развива в правилната посока.

 

-Какво според теб трябва да се промени в града, за да стане още по-приятно място за живеене?

-Хората! Хората трябва да се променят. Трябва да разберат, че ако си хвърляш боклука на улицата, ти го хвърляш на твоята улица. Трябва да приемем града не като нещо, което ни е дадено и някой е длъжен да го направи красив и удобен. Всичко зависи от хората - ако ще всеки ден да мият улиците, ефект няма, ако хората продължават да цапат. Да се засили гражданското съзнание. От каквото и да сме недоволни, то няма да се промени, ако не вземем мерки. Ако някой види нещо нередно –да сигнализира!

Да станем общност, да учим от съседа, да се вслушваме, да мислим дали го правим лошото само на себе си и как нашите действия засягат всички около нас. Не живеем в пещери , а в един общ град. Ако повредиш чешма или знак или пейка - това е загуба не само за общината, а за всички нас и парите , които са могли да се дадат за нещо друго, те ще отидат за поправка на разрушеното.

Ако искаме градът да е по-хубав, по-чист, по-културен, трябва всеки да поеме някаква отговорност за действията и за бездействията си.

 

Можете да посетите страницата на Александрина и да разгледате красиви снимки на Благоевград на този линк: https://www.facebook.com/nextstopblagoevgrad/?__tn__=kC-R&eid=ARAcSmheGvCwBM9eHSp68N-IPXkGhm7n1G1chd99523CR9eHJ7e8lJUYWsbR1zxJFPLM-WoaPONaKsVH&hc_ref=ARTmqTc6spvYTue9bWyDRwTD8wmro6fdUFxIDvVWjIU79nn0afhz1G-Q6PL-yelInp4&fref=nf

 

Снимки: Александрина Пандурска

 

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари:

otixasol, 15.11.2020 09:07

http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin Without Prescription hcw.xpgy.e-79.com.kug.md http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

oxobogese, 02.09.2020 04:05

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Amoxicillin bny.xyfj.e-79.com.zgc.uc http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

ocohifaxe, 02.09.2020 00:58

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Online Amoxicillin Without Prescription sws.xdcj.e-79.com.svc.ij http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

ayilotebisuoa, 14.08.2020 20:41

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules oce.qhoj.e-79.com.arr.nn http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

odoxovasv, 10.08.2020 14:12

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin No Prescription Amoxicillin hir.awgw.e-79.com.hay.af http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

olferayemehok, 10.08.2020 13:37

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules wbx.qgup.e-79.com.ysy.bc http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

eqoliodot, 06.08.2020 21:43

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Buy Amoxicillin Online Amoxicillin 500mg Capsules uhz.pugb.e-79.com.giz.sg http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

usimeqero, 29.07.2020 04:17

http://mewkid.net/when-is-xuxlya/ - Amoxicillin Amoxicillin itn.ejvu.e-79.com.adf.wk http://mewkid.net/when-is-xuxlya/

ukeqmisuzu, 28.06.2020 09:33

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Amoxicillin 500mg Capsules Amoxicillin 500mg Capsules pcu.gili.e-79.com.uzo.hn http://mewkid.net/when-is-xicix/

eroyitadaz, 18.06.2020 16:33

http://mewkid.net/when-is-xicix/ - Buy Amoxicillin Amoxicillin No Prescription tlp.dgdl.e-79.com.qdz.fi http://mewkid.net/when-is-xicix/

1 2
 

Валутни курсове на БНБ за 16.01.2021

1 USD =1.61 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.20 BGN

10 CNY =2.49 BGN

1 CHF =1.82 BGN

100 JPY =1.56 BGN