.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
16.11.2019 12:25

Коментари 0 / Видяна 570

Починалото 3-годишно момченце е било заразено с риновирус

 

„Тъй като в публичното пространство започнаха да се спрягат някакви коксаки вируси и други неща, бях принуден да направя изявление, че в Националната референтна лаборатория, беше получен от „Пирогов” материал на това 3-годишно дете и се доказаха риновируси. Не твърдим, че това е причината за смъртта, възможен е сепсис, възможни са други неща”.

 

Това обясни в ефира на NOVA проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

 

Каква е причината за смъртта на детето ще бъде изяснено от проверката.

 

Припомняме, че случаят е от 14 ноември, четвъртък. По думите на здравният министър Кирил Ананиев детето първо е постъпило в детската педиатрия. Оттам след това са го изпратили в Болница „Лозенец“. Там са изписали домашно лечение. После детето се влошава, връща се обратно в детската болница и за съжаление е починало.

 

Ананиев нареди проверка в 3 лечебни заведения - "Пирогов", Университетската "Лозенец" и Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Причината е, че момченцето е преминало и през трите болници преди да се стигне до фаталния край.

 

 

Детето е отишло още сутринта в детската педиатрия. Тогава възниква първият проблем. Важно е да се установи причината защо детето още тогава не е прегледано. Според мен възможностите са 2 - бездействие на медицинския екип или не е имало кой да прегледа детето. Това каза за bTV адвокат Христина Николова.

 

"Важното е да не се допуска повече това да се случва. Много е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да може да няма нищо потулено, да се видят всички документи", добави тя.

 

"Хората си търсят все повече правата, време е лекари, директори на лечебни заведения да започнат да говорят с родителите, да променят отношението си към тях и когато има проблем да се реши извънсъдебно този проблем", каза адвокат Николова.

Проф. Кантарджиев коментира и грипните вируси.

 

„Вчера най-накрая пристигна грипната ваксина. Аплодирам тази програма, защото това е първа стъпка на здравното министерство и НЗОК да направят някаква профилактика на грипните заболявания при възрастните”, заяви проф. Кантарджиев. Той поясни, че ваксината ще бъде разпределена в страната след понеделник, 18 ноември.

 

Заради топлото време грип в страната още няма.

 

Относно заразата от морбили, проф. Кантарджиев обясни, че 2 седмици не е имало разпространение на заболяването в страната, но на третата са се появили такива случаи.

 

„Разпространението на морбили сред децата до 8-годишна възраст е проблем в Монтана.

 

Има 1 случай на заразено бебе в София, което още не е било ваксинирано. В Пазарджик има единичен случай на дете, което е контактувало с човек, върнал се от Франция”, обясни проф. Кантарджиев.

 

При три от децата от Монтана е написано, че са ваксинирани, но се оказало, че не са.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN