.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.11.2019 16:56

Коментари 0 / Видяна 654

Община Разлог отбеляза 141 години от Кресненско - Разложкото въстание - Баненската буна

Още по темата: Минералният плаж в с.Баня отвори врати Нападнаха горски служители в Разлог Кметът Герчев забрани засега дефилето на абитуриентите в Разлог 75-годишна бизнесдама започва строителство на ваканционен мегакомплекс край Разлог В Разлог плетоха на открито В Разлог плетоха на открито Нови 11 работни места по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Разлог“ Музеят в Разлог с нови три проекта Разлог ще почетат паметта на Ботев Народният представител от ГЕРБ Александър Мацурев дари книги на библиотеките в Банско и Добринище

 

Баня и днес помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея. 14 ноември!

 

За Баня тази дата е ден на мъка и скръб, но ден и на гордост, упование и надежда за нейното възкръсване и свобода. Цялата история на Баня е изтъкана от битките за свобода.

 

При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи.

 

Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. Въпреки опожаряването ù, село Баня намира и набира сили, да излети нагоре, вземайки от пожарищата си, не пепелта, а огъня, чийто пламък да озарява нейния стремителен ход в бъдното.

 

В знак на признателност венци и цветя поднесоха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, кмета на с. Баня Магда Първанова, общински съветници и признателни граждани.

 

На събитието присъстваха зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, учители, общественици и жители на с. Баня.

 

В програмата посветена на 141 г. от Кресненско-Разложкото въстание-Баненската буна взеха участие самодейци от Народно читалище „Просвета-1908” с. Баня.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN