.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
15.11.2019 16:56

Коментари 0 / Видяна 334

Община Разлог отбеляза 141 години от Кресненско - Разложкото въстание - Баненската буна

Още по темата: Кметът на Разлог проведе среща относно свободно пуснатите животни на територията на общината Започва се! Дядо Коледа и Снежанка се качват в теснолинейката до Добринище Срязаха лентата на модернизираната Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог Община Разлог проведе четири обучителни сесии за създаване на клъстер за иновации в агро-продуктите в град Разлог Разлог засиява празнично на 9-ти декември Най - възрастният жител на с.Баня празнува рожден ден Деца и родители присъстваха на спортния празник „Мама, татко и аз“, организиран от община Разлог Община Разлог отбеляза 141 години от Кресненско - Разложкото въстание - Баненската буна 9-годишно мече ще бъде преместено в парк „Белица“ Кметът на Разлог Красимир Герчев ще кумува на 125 двойки

 

Баня и днес помни и тачи своите достойни и будни чеда, загинали за нея. 14 ноември!

 

За Баня тази дата е ден на мъка и скръб, но ден и на гордост, упование и надежда за нейното възкръсване и свобода. Цялата история на Баня е изтъкана от битките за свобода.

 

При потушаване на въстанието, турските войници палят селото из основи.

 

Загиват 600 души, но тяхната памет остава жива. Въпреки опожаряването ù, село Баня намира и набира сили, да излети нагоре, вземайки от пожарищата си, не пепелта, а огъня, чийто пламък да озарява нейния стремителен ход в бъдното.

 

В знак на признателност венци и цветя поднесоха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, кмета на с. Баня Магда Първанова, общински съветници и признателни граждани.

 

На събитието присъстваха зам.-кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов, учители, общественици и жители на с. Баня.

 

В програмата посветена на 141 г. от Кресненско-Разложкото въстание-Баненската буна взеха участие самодейци от Народно читалище „Просвета-1908” с. Баня.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 04.12.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.30 BGN

10 CNY =2.30 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.62 BGN