.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
14.11.2019 15:41

Коментари 0 / Видяна 416

Великобритания засега остава без свой еврокомисар

Още по темата: РЗИ в Народното събрание, връчват актовете на депутатите без маски Отхвърлиха ветото на президента Пак скандал за носенето на маски в парламента Единодушно депутатите приеха актуализацията на бюджета за държавните гаранции Депутатите се изпокараха заради носенето на предпазни маски Парламентът прие правилата за избор на състава на Комисията за защита на личните данни Ананиев: Трябва да има организация за работата в НС, там средата е рискова Глобяват ГЕРБ и БСП за неспазване на мерките НС трябва да открие процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР Веселин Марешки: Трябва да има безплатни лекарства за ученици до 4 клас и пенсионери

 

Британското правителство е писало до следващия председател на ЕС Урсула фон дер Лайен, за да я информира, че няма да номинира еврокомисар за екипа ѝ преди изборите на Острова на 12 декември, съобщи БНР.

 

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Ерик Мамер потвърди, че е получил писмо от британския премиер Борис Джонсън, в което той я уведомява за това.

 

„Потвърдихме пред ЕС, че предизборните правила посочват, че Великобритания обикновено не прави номинации за международни назначение в този период“, заяви днес представител на британските власти.

 

Отделно източници от ЕС заявиха пред АФП, че правните рамки допускат следващата ЕК да започне работа без британски комисар.

 

Комисията на Фон дер Лайен се надява да започне работа от 1 декември, след като не успя да направи това на 1 ноември заради отхвърлените от Европарламента кандидат-комисари от Франция, Унгария и Румъния.

 

Говорителят на новоизбраната Европейска комисия Дана Спинанц призна впоследствие, че отказът на Великобритания да посочи свой кандидат за еврокомисар преди изборите изправя Комисията пред сложна и безпрецедентна ситуация:

 

„Това е много особена и сложна ситуация, бих казала дори извънредна – не сме изпадали в такова положение никога досега. Затова в момента се обсъждат всички възможни варианти, за да видим как, като се базираме на позицията на Обединеното кралство, да успеем да формираме следващата Комисия така, че тя да поеме функциите си от 1-ви декември, което остава наша цел“.

 

Спинанц добави, че в изпратеното от Лондон писмо се признават правните ангажименти на Обединеното кралство към ЕС, а също така се изразява желание за сътрудничество целта за встъпване в длъжност от 1-ви декември да бъде постигната.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN