.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.11.2019 16:06

Коментари 0 / Видяна 7644

Зимата започва другата седмица, живакът пада

Още по темата: Намалена видимост и замърсен въздух в Благоевград и други 12 области Мъглите се завръщат, остава сравнително меко за декември 56 бели мечки се събраха край селище в Чукотка Ледниците в Нова Зеландия почервеняха Хиляди излязоха на шествие в Мадрид заради климатичните промени Снежна красота на прохода „Предел“ Какво ще бъде времето през почивните дни? Пресъхна най-големият водопад в Африка Мъгли днес и утре, затопля се чувствително от събота Снегът в Смолянско остави три села без ток

 

 „Зима ще има тази година, разбира се, поръчали сме.

 

Тя ще си дойде в зимните месеци”, каза проф. Георги Рачев за „Ретро”. Той бе помолен да коментира неочаквано топлото време, задържало се и през ноември, което е идеално за разпространението на различни вируси, както и да направи прогноза за идните месеци.

 

Това топло време не е прецедент, случва се, да кажем, два пъти на десетина-петнайсет години, добави той. „През 2012 г. есента пак беше топла, и то доста. Миналата година – също. Но вървим вече бавно към зазимяване, слънцето вече е много ниско над хоризонта”.

 

Ще продължи да е топло още една седмица с над нормалните температури, добави проф. Рачев. „Но тези 20-ина градуса, които ги имаше и в София, вече няма да ги има.

 

След една седмица  температурите ще постигнат нормалните за края на ноември стойности. Минималните ще бъдат вече между 2 и 5°, а максималните – между 10 и 15°. В Източна България и южните райони ще е малко по топло”.

 

Според него докъм 25-28 ноември сняг почти не се очертава. „Че някъде в планините ще падне някоя снежинка, това е отделен въпрос. Първите снеговалежи в планините обикновено се формират за студентския празник 8 декември. А в ниското никой не може да ви каже дата. В следващите 10 дни чудо трябва да стане, за да падне сняг”.

 

Мека зима в Европа с температури 2 градуса над нормалното прогнозират световните метеорологични центрове. „В България средната зимна температура през декември, януари и февруари ще бъде по-висока с около 1 градуса.

 

Което не значи, че няма да има сняг, че няма да има заледявания, поледици, вихрушки. Всичко ще си има, но за по-кратко време и по-рядко”, коментира проф. Рачев.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN