.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
13.11.2019 14:40

Коментари 0 / Видяна 302

Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет

Още по темата: Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ Народното събрание избира председател на КПКОНПИ Партийната субсидия става 8 лева Нов скок в учителските заплати Депутатите одобриха рекордно високите разходи за отбрана 15% увеличение в заплатите на социалните работници Депутатите приеха бюджета на социалното осигуряване за 2020 г. Парите за майчинство остават 380 лв 250 лева минимална пенсия от 1 юли догодина Парламентът избра Деница Сачева за социален министър

 

Срещу бюджетната рамка се обявиха от опозицията - БСП и ДПС. Подкрепа бюджетът получи от ГЕРБ.

 

 

Депутатите приеха на първо гласуване закона за държавния бюджет за следващата година. Текстовете бяха разкритикувани от БСП и ДПС. Бюджетната рамка беше подкрепена от ГЕРБ.

 

  Владислав Горанов, министър на финансите: Принципът колкото изкараш, толкова да похарчиш е основен за този бюджет и ние си поставяме за основна цел да го следваме.

 

В бюджета е заложено за следващата година приходите и разходите да бъдат равни и да възлизат на 46,8 млрд. Лева. Приоритет остават повишаването на доходите, образованието, отбраната и здравеопазването.

 

От 1 януари се предвижда увеличение на бюджетните заплати с 10%, на педагогическите със 17 на сто. Минималната работна заплата ще стане 610 лева като правителството си е поставило за цел да постигне към края на годината 1400 лева средна работна заплата. За отбрана тази година са отделени 1,9 млрд. Лева, което се доближава до изискването на НАТО разходите за въоръжение да бъдат над 2% от БВП на страната.

 

От опозицията коментираха, че ще предложат между двете четения на бюджета техен алтернативен бюджет.

 

 Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме Ви друг подход, не да имаме Х-пари, които да разпределим, а напротив да покажем проблемите, и да намерим начин чрез бюджета да ги решим.

 

По думите на Нинова има няколко основни проблеми, които не се решават с този бюджет: домографска криза, здравеопазване, образование, бедност и липсата на стимули за икономиката.

 

Йордан Цонев, ДПС: Бюджетната рамка не финансира реформи, а бюджетът е отражение на политиката на цялото правителство. Губим ценно политическо време когато има растеж да залагаме реформи.

 

От ДПС са изчислили, че ако се запази сегашното развитие на икономиката, на България ще са нужни 125 години, за да настигне по показателя Брутен вътрешен продукт на глава от населението, страните от Европейския съюз.

 

Коментар на бюджета направи и Славчо Атанасов от Обединените патриоти.

 

 Славчо Атанасов, Обединени патриоти: Питам г-н министър, как общините да вдигат данъци когато тенденцията в Европа е обратната, намаляват се. Не допускайте грешката на вашия колега Симеон Дянков, който доведе част от общините до фалит.

 

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов посъветва общините, които имат амбициозни планове за инвестиции да запазят нивото на данъците или да го увеличат, защото няма да получат по-голям трансфер от бюджета.

 

От Воля обявиха, че ще подкрепят бюджета, въпреки липсата на реформи.

 

    Веселин Марешки, Воля: Ще се изхарчат милиарди, които хората обаче няма да усетят по джоба си, въпреки това ще подкрепим бюджета, защото имаме устойчива политика да подкрепяме управляващите.

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN