14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.11.2019 15:13

Коментари 0 / Видяна 320

Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил

Още по темата: Почитаме паметта на Свети Апостол Филип Започват Коледните пости – как да се храним Почитаме Свети Йоан Златoуст Светият синод с позиция за трансплантацията на органи Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил Четири църкви в Благоевградска област отбелязват своя празник на Архангеловден Днес почитаме Архангеловден На Архангелова задушница почитаме офицерите и войниците, загинали за България

 

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден.

 

Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

 

  Той е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Храмовият си празник отбеляза днес черквата „Св. Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“.

 

Десетки миряни изпълниха храма още от ранни зори и бяха част от празничната света литургия, водена от отец Стоян Бербатов.

 

„Най-важното за  всеки празник е литургичната му прослава. Т.е. когато празнуваме един светец, както днес празнуваме всички ангелски сили и техния предводител Св. Архангел Михаил, това означава, че по време на литургията ние не само си спомняме, не само ги призоваваме да се молят за нас, но ние заедно с тях служим пред Бога.

 

Ангелите, архангелите са нашите застъпници пред Бога, те са тези, които принасят нашите молби и молитви пред Господ“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Стоян.

 

Пред иконата на Св. Архангел Михаил миряните оставиха свежи есенни цветя, много дарове и отправиха молитви за здраве, спасение и благополучие.

 

За празника бе осветен и раздаден постен курбан за здраве.

Автор: БНР, E79 News; Снимки: БНР
Тагове:

Коментари: