.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
08.11.2019 15:13

Коментари 0 / Видяна 430

Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил

Още по темата: Днес е Неделя месопустна - Месни заговезни Първата Задушница за годината е днес Утре е първата за годината Голяма Задушница. Какво се прави за помена? Днес църквата почита Свети Теодор Тирон На 14 февруари празнуваме три празника Няколко светци чества православната църква днес Църквата почита Свети мъченик Георги Софийски С уникален ритуал в храма „Въведение Богородично“ – Благоевград почитаме Св. Харалампий Почитаме Св. Харалампи – покровител на меда и пчеларите Красиви имена празнуват днес

 

На 8 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Архангел Михаил. Църковният празник е един от най-големите през годината и е наричан от народа ни Архангеловден.

 

Според православната църква Св. Архангел Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ.

 

  Той е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола.

Храмовият си празник отбеляза днес черквата „Св. Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“.

 

Десетки миряни изпълниха храма още от ранни зори и бяха част от празничната света литургия, водена от отец Стоян Бербатов.

 

„Най-важното за  всеки празник е литургичната му прослава. Т.е. когато празнуваме един светец, както днес празнуваме всички ангелски сили и техния предводител Св. Архангел Михаил, това означава, че по време на литургията ние не само си спомняме, не само ги призоваваме да се молят за нас, но ние заедно с тях служим пред Бога.

 

Ангелите, архангелите са нашите застъпници пред Бога, те са тези, които принасят нашите молби и молитви пред Господ“ – каза в интервю за Радио Благоевград отец Стоян.

 

Пред иконата на Св. Архангел Михаил миряните оставиха свежи есенни цветя, много дарове и отправиха молитви за здраве, спасение и благополучие.

 

За празника бе осветен и раздаден постен курбан за здраве.

Автор: БНР, E79 News; Снимки: БНР
Тагове:

Коментари: