.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.11.2019 17:01

Коментари 0 / Видяна 782

Равносметката от вота - 95 досъдебни производства, отчете МВР-шефът

Още по темата: Започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК-Благоевград Няма информация за тежки нарушения в изборния процес Трима се кандидатират за председател на ОбС - Сандански Равносметката от вота - 95 досъдебни производства, отчете МВР-шефът Кмет спечели 14-ти пореден мандат В Копривлен гласували с химикал със симпатично мастило ГЕРБ ще анализира резултатите от местния вот ЦИК обяви избирателната активност на втори тур Становище във връзка с изявление в СМО на г-н Андон Тодоров Кандидат за общински съветник в Благоевград оспори в Административен съд – Благоевград резултата от изборите за общински съветници в община Благоевград

 

Двата тура на изборите минаха в една динамична обстановка, свързана с множество подадени сигнали. Това обобщение направи министър Младен Маринов по време на изслушване във вътрешната комисия.

 

„Сигналите, които сме приели за първи и втори тур, са 1644, а на миналите местни избори през 2015 г. са били 2528. Голяма част от сигналите бяха от компетентността на ЦИК и ОИК.

 

Тези сигнали бяха докладвани на прокуратурата, образувани са 95 досъдебни производства. В рамките на тези досъдебни производства са задържани 60 лица, срещу 75 през 2015 г.

 

Това, което отчитаме като завишен показател, са съставените предупредителни протоколи по Закона за МВР. За тези избори те са 2 348, през 2015 са били 1 662“, обясни министърът.

 

Маринов уточни, че когато сигналът бъде проверен и не са събрани достатъчно данни, и не е образувано досъдебно производство, се съставят предупредителни протоколи.

 

На въпрос на депутати от БСП на какъв принцип се издават тези протоколи и давани ли са допълнителни инструкции на районните инспектори, главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че всеки сигнал се дава на прокуратурата и тя взима решението дали да бъде образувано досъдебно производство или не.

 

Веселин Марешки пък попита за информациите в медиите за купуване на гласове от определени партии и се оплака, че и неговото име е попаднало в публикации.

 

От своя страна министър Маринов бе категоричен, че МВР работи по всички сигнали независимо за коя партия са и добави, че от ведомството не е излязла информация за конкретна политическа сила или име на лидер.

 

 Вътрешният министър коментира и въпроса с кадровото обезпечение в МВР. По думите му заради подобрените условия на труд е постигната стабилност в кадровото обезпечаване и подмладяването на състава.

 

„Тенденцията в системата на МВР назначаване – напускане е обърната“, заключи Маринов.

E79 News
Тагове:

Коментари: