.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.11.2019 15:41

Коментари 1 / Видяна 2378

Д-р Овнарска : Поставянето на силанти на деца е профилактична мярка, най-важно остава всекидневното миене на зъбите

Още по темата: Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията Масови оставки на медиците от Втора градска болница

 

Репортер на Е 79 се срещна с д-р Овнарска , зъболекар с дългогодишна практика в Благоевград и регионален координатор за областта по програмата за поставяне на силанти на деца. Тя даде повече разяснения във връзка с течащата в момента програма, както и начините за поддържане на устна хигиена при децата.

 

Какво представлява тази програма?

 

„Това е Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 5 до 8 години. Организира се със съдействието на Български зъболекарски съюз, Министерство на здравеопазването и Министерство на образованието, и се провежда в 28-те области на страната.Тази година започна от 4-ти октомври и ще продължи до 30 ноември. Провежда се всяка година, като 2020 е последна. Програмата е 5 годишна, а това е втора петилетка.”

 

Достатъчно осведомени ли са хората за възможностите на тази програма?

 

„Липсва информация на национално ниво. Когато започна първата програма, имаше информация по телевизията, вярно, в ранните часове, но все пак на национално ниво. А сега и това липсва. Имаше наплив в началото, в първите 2 години. Сега децата започнаха да намаляват и затова взех решение да раздаваме съобщения с информация за програмата тук , на регионално ниво.В детските градини се поставят съобщения на таблата, но и  там децата са по-малки и рядко има дете с шести зъби. В училищата, в 1-ви и 2-ри клас даваме съобщения на всяко дете.”

 

Какво представляват самите силанти?

 

„Силантите представляват  специален материал, като фотополимерите, който образува тънък слой върху вдлъбнатините на дъвкателната повърхност на зъбите  и така образува бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Поставят се на първите постоянни дъвкателни зъби ( или това са четирите шести зъба) при деца от 5 до 8 годишна възраст, като задължително зъбът трябва да е добре пробил и да бъде здрав.

Еднократно се слага и се самоизтрива, за какъв период- зависи от дълбочината на фисурата ( това са браздите на повърхността на зъба).  Там , където са тези вдлъбнатини, емайлът не е напълно образуван, там се задържат много налепи и остатъци и те са предпоставка за развитието на кариеси. Точно за това се поставя силант - да стане малко по-гладка повърхността , да не се задържат налепи , за да може по-добре да се почиства, докато отдолу се образува емайл. Самоизтриват се между 6 месеца и 1 година, но има и деца с по-дълбоки фисури, при тях стоят на места до 3 години.”

 

Какво трябва да направят родителите, за да се включат децата им в програмата?

 

„Записва се час предварително, поставянето на силанти е напълно безплатно за родителите  и безболезнено за децата.”

 

Можете да проверите специалистите, които поставят силанти във вашия град, в цялата Благоевградска област, на следния сайт. http://oralnaprofilaktika.bg/doc/Blagoevgrad.pdf

 

Какво е нивото на устна хигиена при децата днес?

 

„Искам да обърна внимание, че поставянето на силанти е профилактична мярка, основния проблем остава, а именно, че децата не си мият хубаво  зъбите . Като цяло устната хигиена е ниска.Родителите ги не контролират как си мият зъбите. Не им е и показано достатъчно добре как да го правят. Ако трябва родителите да мият зъбите на детето, докато то схване техниката, как да ги мие, не е срамно за деца дори 2-ри клас. На детето трябва да се покаже как да държи четката, как да я движи точно.

По-рано имаше и информационни табла, зъболекари по училищата, правеха се контролни прегледи. Сега цялата отговорност е оставена в ръцете на родителите и за съжаление , те дори не ги водят на преглед. За децата това е много важно,  когато го водиш на преглед, детето свиква с обстановка, и когато е малък кариес, не е така болезнено. Те ги водят с пулпити , гангрени, детето изпитва болка, което е нормално при такъв процес и тая болка вече води до панически страх след това, дори за елементарни неща.”

 

Според Вас електрическите четки добър вариант  ли са за деца?

 

„Не. Те още нямат техниката на миене с електрическа четка, не я поставят и използват правилно, да обхване хубаво целия зъб,  превръщат го в игра.Има дентален тест , който се продава в аптеките, представлява течност, която се жабурка след миенето на зъби и оцветява в синьо плаката , която не е измита. Това е много добър вариант за контрол.Препоръчвам ползването и на малки четки за междузъбни пространства, особено при поставени брекети, тогава хигиената трябва да е идеална.”

 

Благодарим на д-р Овнарска за отделеното време и предоставената информация.

 

За допълнителни въпроси във връзка с програмата можете да се свържете на телефон  0886 846 224.

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News; Снимки: Магдалена Тренчева
Тагове:

Коментари: