.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
07.11.2019 11:18

Коментари 0 / Видяна 336

КНСБ: Учителските заплати може да скочат с 15%

Още по темата: Глобяват издателите на модерния превод на „Под игото” Асим Адемов награди будни ученици Българите от Македония и Сърбия ще учат висше без такси Учениците в Благоевград излизат в грипна ваканция Учениците в Благоевград излизат в грипна ваканция? Родители искат промяна на матурата по математика след седми клас Грипните ваканции започнаха МОН препоръчва на директорите: Втора смяна да приключва до 18.30 След дългата коледна ваканция – кога учениците ще почиват пак? Депутатите изслушват Ананиев за спирането на спешния прием в Детската болница

 

„Бюджет 2020 се увеличава, но не за всички и не с колкото биха желали”. Това каза в студиото на „Здравей, България" на NOVA президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Той обясни, че в последните три години при равни други условия държавата е заделяла 4 млрд. лева, произвеждайки и събирайки по-малко.

 

За следващата година, когато производството е по-голямо и събиранията - повече, държавата ще отдели едва 3.3 млрд. лева. 2.2 млрд. от тях са предвидени за доходи, пенсии и здравни плащания, а 1 млрд. - за заплати.

 

Димитров подчерта, че образованието е основен приоритет, но с парите, предвидени в Бюджет 2020, договореното увеличение на учителските заплати може да достигне едва 15%, а не 20%.

 

"Парите за медицински дейности са с 240 млн. повече.

 

Те ще способстват за увеличаването на заплатите в сектора.

 

Нужни са само още около 6-7 млн. за да може заплатите на медицинските сестри да се увеличат до „прословутите” 900 лв.", коментира още Димитров.

 

Той смята, че това което бюджетът предвижда е едно „плахо” увеличение на минималната пенсия, като от КНСБ препоръчват двойно на предложеното от държавата.

E79 News
Тагове:

Коментари: