14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.11.2019 12:02

Коментари 0 / Видяна 1676

Благоевград почете народните будители

Още по темата: НОЩ НА ТЕАТРИТЕ превзема Благоевград Стартира кампания за събиране на храни в полза на семейства в нужда Кметът Румен Томов с първо интервю за Е 79 Областна администрация Благоевград посрещна своите „Мениджъри за един ден“ С тържествен концерт Народно читалище „Никола Й.Вапцаров – 1866“ – Благоевград почетоха паметта народните будители Спектакълът "Вапцаров: Песни за човека” събира на една сцена двадесет и трима актьора начело с доайените на театъра в Благоевград Благоевград почете народните будители Река Благоевградска Бистрица пресъхна Дейност на местата за настаняване в област Благоевград през август 2019 година Вандалска проява в Гробищния парк в Благоевград

 

Благоевградската общественост положи цветя пред паметника на Христо Ботев в Благоевград в деня на Народните будители-1ви ноември.

 

На събитието присъстава Зам.кметът по култура и хуманитарни дейности г-жа Христина Шопова, ученици от единадесето основно училище „Христо Ботев”, учители и граждани.

 

Бивши възпитаници на ПМГ "Акад. Сергей Корольов" припомниха за делото на народните будители.

 

Празникът е въведен през 1922 година с постановление на Министерският съвет по предложение на министърът на народното просвещение, като празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България.

 

 Традицията прекъсната от 1945 г. и наново въстановена от 1992 год. Както 24 май, така и 1 ноември е празник на духовността.

 

Празнуването на Първи ноември е израз на същата идея, с която отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий.

 

  

 

Автор: Екип, E79 News; Снимки: Екип
Тагове:

Коментари: