.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
01.11.2019 12:02

Коментари 0 / Видяна 2110

Благоевград почете народните будители

Още по темата: Пожар горя в къща в Благоевград 8 800 лв. наем за кафето на операта. Търгът влиза в съда Комедията ТАРТЮФ ще бъде първата премиера за 2020 в Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград НАП запечатва СПА Хотел „Монте Кристо“ – Благоевград Л. Причкапов пророкува: Благоевград много скоро може да повтори водната криза в Перник и дори ще е по-страшно Незаконна сеч в горски терени край Благоевград В какъв ред ще преминат кукерските групи на XII Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград Момченце е първото бебе за 2020г. в Благоевград Екипи на полицията ще бъдат разположени на места, където ще има празнични събития за Нова година в област Благоевград Важен ден в политическия живот на Благоевград- гледайте на живо в Е 79 нюз

 

Благоевградската общественост положи цветя пред паметника на Христо Ботев в Благоевград в деня на Народните будители-1ви ноември.

 

На събитието присъстава Зам.кметът по култура и хуманитарни дейности г-жа Христина Шопова, ученици от единадесето основно училище „Христо Ботев”, учители и граждани.

 

Бивши възпитаници на ПМГ "Акад. Сергей Корольов" припомниха за делото на народните будители.

 

Празникът е въведен през 1922 година с постановление на Министерският съвет по предложение на министърът на народното просвещение, като празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България.

 

 Традицията прекъсната от 1945 г. и наново въстановена от 1992 год. Както 24 май, така и 1 ноември е празник на духовността.

 

Празнуването на Първи ноември е израз на същата идея, с която отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий.

 

  

 

Автор: Екип, E79 News; Снимки: Екип
Тагове:

Коментари: