.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.10.2019 17:48

Коментари 0 / Видяна 500

ЕП призова за санкции срещу Турция

Още по темата: България ще заведе дело в Съда на ЕС, ако пакетът "Мобилност" бъде приет Започна заседанието на Европейския съвет с участието на премиера Борисов ЕС с мегасубсидия от 3,2 млрд. евро за производство на електрически батерии Страните от ЕС не постигнаха съгласие за 7-годишната бюджетна рамка ЕП затвори петицията срещу изграждането на АМ „Струма“ край Кресна Европа първа в света обяви „извънредно положение“ във връзка с промените в климата Новата ЕК, начело с първата жена председател, стартира мандата си днес Очаква се превишение на приходите над разходите с 1072,2 млн. лв. Одобриха Бюджет 2020 на Европейския съюз ЕП одобри състава на новата Европейска комисия

 

В гласувана днес резолюция Европейският парламент (ЕП) осъжда категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовава Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия.

 

Отправя се предупреждение, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло.

 

Направена е констатацията, че от началото на турската офанзива най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си.

 

Евродепутатите настояват за установяването на зона за сигурност в Северна Сирия под ръководството на ООН.

 

Категорично се отхвърлят турските планове за установяването на „така наречената зона на безопасност“ по североизточната граница на Сирия.

 

Изразява се загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на „безопасната зона“.

 

 

Европарламентът изразява своята солидарност с кюрдския народ, като подчертава ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу Даеш/ИДИЛ.

 

Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.

 

Според резолюцията, абсолютно неприемливо е президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган да превръща въпроса с бежанците в оръжие и да го използва за „изнудване на ЕС“.

 

Европейският парламент изисква от Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция.

 

Евродепутатите също предлагат да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

Автор: "Дарик", E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 09.12.2019

1 USD =1.76 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.32 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.62 BGN