14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
24.10.2019 11:53

Коментари 0 / Видяна 470

Без детски, ако децата натрупат 5 неизвинени отсъствия

Още по темата: НСИ: 14.8% от безработните у нас са висшисти Красимир Вълчев: Вървим към дуално обучение и във висшето образование Най-големият недостиг на учители е по математика, физика, химия, английски език и ИТ В Европейския ден на спорта в училище: Андонов награди най-активните учебни заведения Вдигат заплатите на учителите със 17% Близо 400 са иновативните училища у нас Над 30 000 първолаци с еднократна помощ от 250 лв Започва ученическият конкурс "Посланици на здравето" КНСБ: Учителските заплати може да скочат с 15% За първи път в света: Италиански ученици ще учат за климатичните промени

 

Колко родители в Пиринско ще бъдат лишени от детски надбавки за цяла година заради неизвинени отсъствия на децата им от училище още в първия месец след началото на новата учебна година ще стане ясно в началото на ноември.

 

Това съобщи вчера Станка Михова, гл. експерт в Регионалната служба по социално подпомагане в Благоевград на съвместна пресконференция с директорите на Регионалната служба по заетостта и на Инспекцията по труда. Тя обясни, че от старта на учебната година са в сила новите правила за контрол на посещаемостта на учебните занятия, които целят и по-голяма ангажираност на родителите.

 

„Вече при 5 неизвинени отсъствия в месеца се спират детските надбавки за 1 г. За децата в предучилищна се прилага същата мярка при три дни отсъствие без причина или оправдателен документ. Дадохме толеранс да минат родителските срещи, за да се разяснят новите правила“, обясни Станка Михова. Тя отбеляза, че социалните служби не следят дали отсъствията от училище са извинени по медицински или семейни причини, и коментира, че това е ангажимент на класните ръководители.

 

1994 родители на първокласници в Пиринско са одобрени за получаване на еднократна финансова помощ от 250 лв. за покриване на част от разходите им за подготовка за училище. Новото тази година е, че сумата ще се изплаща на два транша, половината сега, а останалите 125 лв. в началото на ІІ учебен срок, и то само ако детето ходи редовно на училище и няма 5 и повече неизвинени отсъствия.

 

През септември Регионалната дирекция за социално подпомагане е отпуснала еднократна помощ за раждане на дете на 248 майки, като общата сума е 101 000 лв.

 

На 31 октомври изтича срокът за кандидатстване за целева помощ за отопление. Сумата за целия отоплителен сезон е 465,90 лв., или по 93,18 лв. на месец. До момента в социалните служби в Благоевградска област са подадени 22 058 молби, одобрените са 17 840, а на 3249 е отказана помощ за отопление. В процес на обработка са останалите 969 заявления.

 

Безработните, постъпили на работа в Пиринско през септември, са 1052, като от тях 819 са ползвали посредничество на бюрата по труда, информира шефът на Регионалната служба по заетостта Станислава Поповска.

 

Тя напомни, че програмата за придобиване на нови компетентности и специалност от работещи с ваучери е още отворена и хората могат да се възползват. Най-много от подадените до момента заявления са за чуждоезиково обучение и професионална квалификация в икономически специалности, маникюр, педикюр и ноктопластика и фризьорство. В зависимост от нивото на обучение курсовете са с различна продължителност – от 3 до 9 месеца, а курсистите поемат 50% от стойността на ваучера.

 

По програмата „Старт в кариерата“ за млади висшисти са подадени 88 заявления за 77 места за 9-месечни стажове по публична администрация във фирми и дружества, а интервютата с работодателите са насрочени в средата на ноември. По същата програма се очаква общините и областната администрация да обявят стажантски места.

 

Въпреки началото на учебната година от Инспекцията по труда в Благоевград през септември са издадени 24 искания за назначаване на работа на непълнолетни лица. „Над 90% от учениците, на които даваме съгласие за работа, са сервитьори и бармани. Отпадна изискването да представят бележка от училището и много от тях работят по 2 до 4 часа и в почивните дни“, обясни директорът на инспекцията инж. Славянка Симитчийска. Тя отчете 149 сигнала от граждани за нарушение на трудовото законодателство и коментира тенденцията за увеличаването им в сравнение със същия период на миналата година, когато са били 105, с повишаване на доверието на хората в институциите и загърбване на страха.

 

„Все още получаваме анонимни сигнали, които въпреки това проверяваме и почти винаги се оказват верни“, каза инж. Симитчийска. Най-често жалбите до инспекцията са за неизплатени заплати, обезщетения за платен отпуск и неизплатени командировки. Добрата новина е, че земеделските стопани все по-често се възползват от възможността да наемат работници на еднодневни трудови договори и от началото на годината досега подписаните такива в Пиринско са 3031, с 561 повече от същия период на миналата година.

Автор: в. Струма, E79 News
Тагове:

Коментари: