.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.10.2019 16:49

Коментари 0 / Видяна 736

Вкусовите пристрастия - симптом на заболяване

Още по темата: Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията

Влече ви към сладкото

 

Изобилието от сладкиши в диетата не обещава нищо добро.Правото на допълнителна порция сладкиши е запазено само за хора, които се занимават с интензивна интелектуална дейност (мозъкът е основният консуматор на глюкоза) и тези, които са в състояние на нервно изтощение (глюкозата участва в производството на адреналин, а този хормон се произвежда в големи количества по време на стрес).

 

Също така, неудържимото увлечение по сладки неща е характерно и за хора, които дълго време спазват строги диети.

Наситените мазнини в диетата трябва да бъдат ограничени, но при пълното им отхвърляне рискувате много бързо да попаднете пред витрината със сладки изкушения.

 

Влече ви горчивото

 

Това е първият признак на тежка интоксикация на организма, която най-често се проявява след продължителни вирусни и инфекциозни заболявания. Не си струва да се увличате по горчивото. За бързо отстраняване на инфекцията от организма е по-добре да пиете повече течности.

 

Не може да устоите на пикантните храни

 

Това е сигнал за помощ от “мързеливия стомах”, на който му е трудно да се справи с храносмилането на храната. Той се нуждае от пикантни храни, защото те стимулират храносмилането.

Но използването на пикантни подправки е само временна мярка.

 

Ако стомахът е “мързелувал” дълго време, трябва да потърсите помощ от гастроентеролог или психотерапевт. Според последните проучвания, най-често функционалната диспепсия (синдром на мързеливия стомах) се провокира от потискането на някакво психоемоционално състояние.

 

Влече ви към киселото

 

Киселият вкус е признак за високо съдържание на витамин С (аскорбинова киселина) в продукта, нуждата от който се увеличава при настинки и инфекциозни заболявания.

 

 Друга причина за възможното желание за “нещо кисело” е гастрит с ниска киселинност (хипоациден гастрит), който често се развива в зряла възраст. Правилно подбраната диета, която предвижда разумна консумация на кисели храни, се счита за един от методите за коригиране на това заболяване.

 

Влече ви млякото

 

Ясен знак за проблеми на стомашно-чревния тракт (язви, гастрит и др.). В периода на обостряне на тези заболявания млечните продукти са едни от малкото, които организмът приема.

 

Също така, желанието за извара и мляко показва висока потребност на организма от протеини и калций, което е характерно за периодите на бърз растеж (по-често в юношеска възраст).

 

В никакъв случай детето не трябва да бъде ограничавано по отношение на млечните продукти. Единственото нещо, което може да ви посъветваме, е да ядете храни с ниско съдържание на мазнини.

Влече ви към солено

 

Това невинаги е признак на бременност. Солта се консумира активно при заболявания на пикочно-половата система. Следователно, жаждата за сол понякога е ранен симптом на тази група заболявания.

 

Но искам и имам нужда - в случая не са едно и също нещо. Например, при цистит, наблягането на солени продукти е крайно нежелателно.

 

Солта задържа течностите в организма, а застоят на урината при цистит води до по-продължително протичане на заболяването.

 

Между другото, смята се, че скъпата морска сол съдържа по-малко натрий. Следователно е по-малко вредна от обикновената. Изследванията обаче показват, че морската сол съдържа толкова натриев хлорид, колкото и трапезната сол и нейната консумация също трябва да бъде ограничена. \Zdrave.to

 

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 05.03.2020

1 USD =0.76 BGN

1 EUR =1.76 BGN

1 GBP =0.44 BGN

10 CNY =3.94 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.14 BGN