.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.10.2019 15:55

Коментари 0 / Видяна 282

По-качествено обучение на шофьорите - повече безопасност на пътя

Още по темата: МВР установи 37 582 нарушения на скоростните режими Проф. Олег Асенов: Няма причини за отлагане на тол системата Проходими при зимни условия са пътищата в Благоевградска област Нормално натоварен е трафикът на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“ АПИ обяви правилата за партньорите ѝ в събиране на тол такси Шофьор опита да подкупи полицаи, задържаха го Интензивен за товарните автомобили е трафикът на ГКПП „Кулата“ и в двете посоки Почистени и опесъчени са пътните настилки по високите части в Област Благоевград Отпада ограничението за МПС над 12 тона през проход "Предел" Затварят прохода Троян-Кърнаре за автомобили над 12 тона

 

„Без да воюваме, измираме“, каза пред БНР Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Той посочи, че само в рамките на две седмици имаме 15 загинали при катастрофи.

 

Според него сериозна част от проблемите идват от обучението:

 

„Младите шофьори, когато са на курс, вместо да шофират 31 часа, да придобият все пак някакви умения, те шофират 10-12 часа. Не се кара извън града, не се кара вечер, не се кара на магистрала. Минават едни 50-100 км и си мислят, че имат уменията. Взимайки заветното свидетелство за управление, съвсем скоро стават участници в катастрофи“.

 

„Предлагаме система, която да контролира реалното даване на часове шофиране“, отбеляза Тодоров в предаването „Преди всички“. 

 

Повечето фирми не обучават качествено

 

„В момента болшинството от фирмите не обучават качествено, но не всички“, добави мнението си Красимир Георгиев, управител на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България:

 

„Има фирми, които инвестират и стриктно дават часовете. Те са поставени в изключително затруднена ситуация, защото трудно удържат на нелоялната конкуренция. Безопасността започва с обучението и свършва с обучението“.

 

Листовките са остарели

 

Според Георгиев е много важно теоретичното обучение. Сегашните листовки обаче карат курсистите да учат наизуст, без да имат отношение към безопасността и шофьорските умения.

 

Двамата събеседници изказаха мнение, че листовките са остарели и предлагат да се редуцират въпросите.

 

„С тази мудна администрация, която блокира дейността на държавата и населението, това са резултатите“, отбеляза Георгиев. Той е категоричен, че просветното министерство няма място в подготовката на бъдещите шофьори. Според него учебната документация и въпросите за изпита трябва да се подготвят от транспортното министерство.

 

„Няма да има бели автомобили. Инструкторът ще продължи да присъства в автомобила по време на изпита“, посочи той.

 

Незабавна реформа в КАТ

 

„Трябва да има незабавна реформа в КАТ. Там е страшно. Там метастазите са огромни. И пътна агенция, и „Автомобилна администрация“, навсякъде, просто е страшно. Там никой не го интересува от убит и кръв, всеки се интересува само от финикийски знаци. КАТ и „Автомобилна администрация“ в този си вид трябва да бъдат разпуснати. Трябва да има друга служба, с други служители, които са минали качествено обучение и получават адекватно възнаграждение“, категоричен беше още Красимир Георгиев.

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Автор: БНР, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 04.12.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.30 BGN

10 CNY =2.30 BGN

1 CHF =1.79 BGN

100 JPY =1.62 BGN