.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
21.10.2019 09:36

Коментари 0 / Видяна 276

10 вече са жертвите на безредиците в Чили

 

10 души вече са жертвите на продължаващите бунтове в Чили. Голяма част са загинали при пожари в търговски центрове, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС.

 

В неделя се появиха съобщения, че супермаркет в чилийската столица Сантяго е бил подпален през нощта, при което са загинали четирима души. Общинските власти съобщиха, че супермаркетът е бил ограбен преди да бъде подпален.

 

„Пет тела са намерени в магазин за бельо“, каза кметът на Сантяго. По-рано гражданин на Перу е бил намерен мъртъв в друг изгорял супермаркет. Млад гражданин на Еквадор е починал в град Серина от огнестрелна рана.

Най-малко две авиолинии отмениха или отложиха полетите до столицата Сантяго. Засегнати са над 1400 пътници.

 

 

Чили е обхванат от обществени вълнения от 6 октомври, когато властите увеличиха цените на билетите за метрото.

Мирните демонстрации бързо прераснаха в жестоки сблъсъци с органите на реда и размирици. В петък насилието достигна пика си, след като протестиращите изгориха няколко метростанции, както и автобуси и офис сгради. Метрото в Сантяго беше затворено за уикенда, а нанесените му щети се оценяват на 200 млн. долара. В Сантяго беше обявен комендантски час.

 

Освен това президентът на Чили Себастиан Пинера въведе извънредно положение в още три града на страната и прилежащите им общини - Ла Серена, Кокимбо и Ранкагауа, в опит властите да се справят с избухналите безредици.

 

Президентът Пинера обяви в събота, че отменя повишението на цените на билетите за метрото, което доведе до протестите. „Демокрацията има не само правото, а и задължението да се защитава, използвайки всички необходими средства, дадени й от самата демокрация, за да се бори с тези, които искат да я унищожат“, заяви Пинера, цитиран от АФП, след среща с председателите на двете камари на парламента и на Върховния съд. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната.

 

Автор: БТА, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.02.2020

1 USD =0.56 BGN

1 EUR =0.51 BGN

1 GBP =0.43 BGN

10 CNY =3.93 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.59 BGN