17 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.10.2019 14:49

Коментари 0 / Видяна 188

Световен ден за борба с остеопорозата

Още по темата: Надежда срещу безсънието: Разкриха генетичната основа на съня Топлото време отложи грипа 100 000 от безплатните противогрипни ваксини за пенсионери вече са доставени Ефектът от промяната в болничните: Работещите ще пестят от осигуровки Сепсис е най-вероятната причина за смъртта на 3-годишното дете Проверяват болници заради смъртта на 3-годишно дете Най-опасните методи за отслабване Няма да се реже болничният за гледане на болно дете Уникална операция: Отстраниха 1 кг тумор от мозъка на мъж Семейните лекари искат потребителска такса и за децата

 

През 1994 г остеопорозата е включена в Международната класификация на болестите като болест, а не като естествен процес на възрастови изменения на костната тъкан.

 

От 1996 г. 20 октомври е обявен като Световния ден за борба с остеопорозата, под егидата на СЗО и Международната Фондация по остеопороза.

С различни събития и дейности на деня за ограничаване на заболяването се цели да се привлече вниманието към профилактиката на заболяването и превенция на фрактурите.

 

Основните послания на Световния ден през 2018 г са фокусирани върху следните важни факти за заболяването:

- остеопорозата е нарастващ глобален здравен проблем. По целия свят, фрактури засягат една на всеки три жени и един на всеки от пет мъже на възраст над 50 години.

 

- остеопорозата е „тихата“ причина за болезнени, инвалидизиращи и животозастрашаващи фрактури.

- фрактурите на гръбначния стълб са едни от най-честите и водят до болка, трайни увреждания и загуба на качество на живот.

- до 70% от фрактурите на гръбначния стълб остават недиагностицирани и така се увеличава риска от нови счупвания.

Фамилната анамнеза за остеопороза и честите фрактури са знаци за висок риск от заболяването.

 

Повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, профилактика, ранна диагностика и лечение са в основата на ограничаване на остеопорозата и неблагоприятните последствия от нея.

E79 News
Тагове:

Коментари: