.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.10.2019 14:49

Коментари 0 / Видяна 268

Световен ден за борба с остеопорозата

Още по темата: Отбеляваме Международния ден на хората с редки болести Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина Коронавирусът стигна и до Гърция Жертва на свински грип в Албания Във ВМА наблюдават двама души за коронавирус Как да се предпазим от вирусните заболявания Само една е кандидатурата за управител на НЗОК Внимавайте с рекламите за продукти за отслабване с моментални и чудодейни ефекти Ферментиралите храни могат да предизвикат подуване и главоболие Aлерголог: Поленовата алергия става все по-разпространена сред градското население

 

През 1994 г остеопорозата е включена в Международната класификация на болестите като болест, а не като естествен процес на възрастови изменения на костната тъкан.

 

От 1996 г. 20 октомври е обявен като Световния ден за борба с остеопорозата, под егидата на СЗО и Международната Фондация по остеопороза.

С различни събития и дейности на деня за ограничаване на заболяването се цели да се привлече вниманието към профилактиката на заболяването и превенция на фрактурите.

 

Основните послания на Световния ден през 2018 г са фокусирани върху следните важни факти за заболяването:

- остеопорозата е нарастващ глобален здравен проблем. По целия свят, фрактури засягат една на всеки три жени и един на всеки от пет мъже на възраст над 50 години.

 

- остеопорозата е „тихата“ причина за болезнени, инвалидизиращи и животозастрашаващи фрактури.

- фрактурите на гръбначния стълб са едни от най-честите и водят до болка, трайни увреждания и загуба на качество на живот.

- до 70% от фрактурите на гръбначния стълб остават недиагностицирани и така се увеличава риска от нови счупвания.

Фамилната анамнеза за остеопороза и честите фрактури са знаци за висок риск от заболяването.

 

Повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, профилактика, ранна диагностика и лечение са в основата на ограничаване на остеопорозата и неблагоприятните последствия от нея.

E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 28.02.2020

1 USD =0.56 BGN

1 EUR =0.51 BGN

1 GBP =0.43 BGN

10 CNY =3.93 BGN

1 CHF =0.54 BGN

100 JPY =61.59 BGN