.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.10.2019 11:23

Коментари 0 / Видяна 594

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатата

Още по темата: Лекарският съюз: Касата или МЗ да покрият разходите за PCR тестове на пациенти при хоспитализация Лекари спорят да се тестват ли децата за COVID-19 преди ваксина Подготвят заповедта за възобновяване на детските и женските консултации Отбелязваме Световния ден на здравето Монтираха станция за сгъстен въздух в Тубдиспансера в Благоевград Продължава бумът на морбили в Пернишко Баба Иванка с успешна операция от инсулт в условия на пандемия (Видео) Прекаленото миене на ръце може да бъде опасно Кои са най-опасните храни за сърцето СЗО препоръча отказ от тютюнопушенето заради пандемията

 

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатната жлеза. Една трета от тях умират заради закъснялата диагноза. Това заявиха водещи лекари по време на 10-та Национална онкологична конференция край Варна. Заболяването е най-широко разпространено в развитите европейски държави. Основните причини за него са начинът на хранене и стресът.

 

Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете. В ранен стадий карциномът няма симптоми, но е напълно лечим, ако се открие навреме. Затова лекарите препоръчват да се правят изследвания редовно.

 

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Всеки мъж над 45 години до 74-годишна възраст трябва да си прави почти ежегодно! Самото изследване на ПСГ се поема от Здравната каса и може да бъде направено при поискване от пациента.

В световен мащаб само през миналата година от рак на простатата са се разболели 1 милион и 300 хиляди мъже. В България те са около 700. Смъртността у нас обаче е сред най-високите в Европа.

 

Само преди половин година у нас беше отбелязан революционен скок в лечението на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лечение, което удължава живота на пациентите с години.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари: