.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
20.10.2019 11:23

Коментари 0 / Видяна 392

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатата

Още по темата: Екипът на Педиатрията с подписка в защита на директора си НЕЛК отмени решение на ТЕЛК за дете с аутизъм Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател Как бързо и лесно да се справим със симптомите на настинка и грип Разрешение да слагат ботокс и филъри имат само лекари Десетки фалшиви био продукти заливат пазара Около 25% от хората са боледували поне веднъж от депресия Надежда срещу безсънието: Разкриха генетичната основа на съня Топлото време отложи грипа 100 000 от безплатните противогрипни ваксини за пенсионери вече са доставени

 

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатната жлеза. Една трета от тях умират заради закъснялата диагноза. Това заявиха водещи лекари по време на 10-та Национална онкологична конференция край Варна. Заболяването е най-широко разпространено в развитите европейски държави. Основните причини за него са начинът на хранене и стресът.

 

Ракът на простатата е сред най-честите злокачествени заболявания при мъжете. В ранен стадий карциномът няма симптоми, но е напълно лечим, ако се открие навреме. Затова лекарите препоръчват да се правят изследвания редовно.

 

Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „Д-р М. Марков", Варна: Всеки мъж над 45 години до 74-годишна възраст трябва да си прави почти ежегодно! Самото изследване на ПСГ се поема от Здравната каса и може да бъде направено при поискване от пациента.

В световен мащаб само през миналата година от рак на простатата са се разболели 1 милион и 300 хиляди мъже. В България те са около 700. Смъртността у нас обаче е сред най-високите в Европа.

 

Само преди половин година у нас беше отбелязан революционен скок в лечението на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лечение, което удължава живота на пациентите с години.

 

Автор: БНТ, E79 News
Тагове:

Коментари:

 

Валутни курсове на БНБ за 21.11.2019

1 USD =1.77 BGN

1 EUR =1.96 BGN

1 GBP =2.28 BGN

10 CNY =2.51 BGN

1 CHF =1.78 BGN

100 JPY =1.63 BGN