14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.10.2019 11:56

Коментари 0 / Видяна 792

Съществува вярване, според което св. Иван Рилски можел да лекува очни болести

Още по темата: Почитаме Свети Йоан Златoуст Светият синод с позиция за трансплантацията на органи Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил Четири църкви в Благоевградска област отбелязват своя празник на Архангеловден Днес почитаме Архангеловден На Архангелова задушница почитаме офицерите и войниците, загинали за България Според народното поверие на Архангелова задушница душите на починалите слизат от небето Задушница е, почитаме паметта на мъртвите

 

Съществува народно вярване, според което св. Иван Рилски можел да лекува очни болести.

 

Това каза Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ поради тази причина народното наименования на днешния празник е „Отчов ден“. Стефанова добави, че празникът се отбелязва във всички храмове в страната с името на светеца.

 

„В църквата „Въведение Богородично“ – Благоевград идват хора, които носят името на благочестивия светец, правят се и кръщенета“, каза още Стефанова.

 

Тя припомни, че св. Иван Рилски Чудотворец починал на 70-годишна възраст, като е погребан до самата пещера в близост до Рилския манастир. Това се случва през 946 година.

 

„След години светецът се явил учениците си и поискал да пренесат мощите му в град Средец, днешна София. Когато те отворили гроба, намерили нетленно тялото на светеца.

 

Пренасянето на мощите станало на днешния 19 октомври – денят, в който се чества паметта му. През 12 век благочестив и богат българин построил в Средец в чест на Свети Иван Рилски голяма каменна църква, в която пренесли мощите на светеца.

 

След връщането им от плен мощите на покровителя на българския народ били за два века в Търново“, добави Стефанова. Тя отбеляза, че от 1469 година мощите са неотлъчно в Рилския манастир, където се намират и до днес.

Автор: Агенция Фокус, E79 News; Снимки: Архив
Тагове:

Коментари: