14 Ноември 2019
.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
19.10.2019 09:23

Коментари 0 / Видяна 586

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец

Още по темата: Почитаме Свети Йоан Златoуст Светият синод с позиция за трансплантацията на органи Благоевградчани почетоха Свети Мина Днес почитаме св. Мина - покровител на семейството Благоевградчани почетоха Св. Архангел Михаил Четири църкви в Благоевградска област отбелязват своя празник на Архангеловден Днес почитаме Архангеловден На Архангелова задушница почитаме офицерите и войниците, загинали за България Според народното поверие на Архангелова задушница душите на починалите слизат от небето Задушница е, почитаме паметта на мъртвите

 

Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец.

 

Това каза  Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя разказа, че преди той да се засели в едноименната планина, в продължение на 12 години св. Иван Рилски обитавал с пост и молитви една дива Витошка пещера. „В Рилската пустиня светецът живял в хралупата на голямо дърво.

 

Хранел се само с трева. Когато овчари го открили, много хора започнали да идват при пустинника за съвет или лечение. След като излекувал един човек, мъчен от нечист дух светецът станал толкова известен и търсен от хората, че почувствал нужда да се скрие от славата и напуснал дъбовата хралупа.

 

Нагоре в планината открил една пещера и се настанил в нея. И там, обаче благочестивия светец не могъл да остане скрит от хората“, каза още Стефанова.

 

Тя добави, че слухът за неговите подвизи стигнал чак до цар Петър, който сам отишъл при него с плодове и злато. „Поискал среща, а Св. Иван приел плодовете, но златото дори не погледнал.

 

После седнал и написал писмо на царя, в което отклонил поканата за среща и изложил своите съвети към държавника. Благочестиви християни започнали да се събират около пустинника, за да се отдадат като него на подвизи.

 

В близост до пещерата те построили манастир, а пръв игумен станал преподобни Иван“, добави Стефанова.

 

Автор: Агенция Фокус, E79 News
Тагове:

Коментари: