.

ВХОД

Е-mail: Парола:
Запомни ме на този компютър *забравена парола *регистрация
18.10.2019 16:38

Коментари 0 / Видяна 1578

Разцепление в Коалиция „Демократична България – Обединение” -Благоевград малко преди изборния ден

Още по темата: Започва изплащането на възнагражденията на членовете на СИК-Благоевград Няма информация за тежки нарушения в изборния процес Трима се кандидатират за председател на ОбС - Сандански Равносметката от вота - 95 досъдебни производства, отчете МВР-шефът Кмет спечели 14-ти пореден мандат В Копривлен гласували с химикал със симпатично мастило ГЕРБ ще анализира резултатите от местния вот ЦИК обяви избирателната активност на втори тур Становище във връзка с изявление в СМО на г-н Андон Тодоров Кандидат за общински съветник в Благоевград оспори в Административен съд – Благоевград резултата от изборите за общински съветници в община Благоевград

 

Близо седмица преди изборите за местна власт, скандали и обвинения в подмяна на вота разтърсиха една от коалициите в областния център.

 

По-рано вчера бе разпространена позиция от името на местните структури на  ПП  „Движение Да България” и ПП „Зелено движение” с която двете партии оттеглят подкрепата си за издигнатите кандидати за кмет и съветници в Благоевград  от Коалиция „Демократична България – Обединение.”

 

„ Във връзка с предстоящите местни избори на 27 октомври 2019 г., искаме да уведомим гласоподавателите в община Благоевград, че местните структури в Благоевград на ПП  „Движение Да, България” и ПП „Зелено движение” взеха решение да не номинират представители в листата за кандидати за общински съветници на Коалиция „Демократична България – Обединение”- Благоевград и да не подкрепят издигнатия от Обединението кандидат за кмет на община Благоевград Калоян Ханджийски. ”- е записано в официалния документ, подписан от председателите на местните организации на партиите „Движение, Да България“ - Р. Юруков и „Зелено движение“- Н. Димитрова.

 

По-нататък в позицията е обяснено, че това решение е взето, т.к. листата на коалицията в сегашния и състав е регистрирана само от единия коалиционен партньор, ПП ДСБ, пренебрегвайки съгласуваните процедури за вътрешно-коалиционно одобрение и незачитайки другите двама партньори в обединението.

 

Иван Кацарски - регионален координатор и член на „Движение Да, България“ потвърди в телефонен разговор с репортер на Е - 79 , че  застава зад декларацията  на регионалните структури на двете партии.

 

„Потвърждавам, че оттегляме подкрепата си за ДСБ и кандидата за кмет Калоян Ханджийски.

 

Накратко- август месец  ДСБ на събрание с мнозинство избират да номинират кандидат кмет Спас Митев , същия месец „Да, България” местната структура издигат кандидатурата на Спас Митев. В последствие предизборния щаб, в който участват трите партии ДСБ,” Да, България” и „Зелено движение”  единодушно излъчват Спас Митев  за кандидат кмет. Идва време за регистрация и те изпращат пълномощно за регистрация на Калоян, но пълномощното е единствено Калоян Ханджийски да регистрира коалицията. Той злоупотребява с това, че пълномощното е изцяло на негово име и се номинира за кандидат кмет и съответно нашите съветници, 15 човека, от  листата на „Да , България” и „Зелено движение” не застават зад него , т.к. не е имало никога такива гласувания и такова решение.”

 

Вчера  председателят на Движение „Да ,България" Христо Иванов и лидерът на "Демократни за Силна България" - Ген. Атанас Атанасов бяха в Благоевград да подкрепят кандидатът на ДСБ.

 

По този повод г-н Кацарски коментира :

„Ситуацията е такава, че след като става гаф лидерите по някакъв начин трябва да реагират и оказват някаква подкрепа. Но това са местни избори , това е много важно да се разбере и е логично кандидатите за кмет и общински съветници да се излъчват от местните структури . В този смисъл двете партии „Да, България” и „Зелено движение” не участват в тези избори, защото тяхното решение е подменено.”

 

Оказва се, че на коалиционното  събрание трите партии участващи в Коалиция „Демократична България – Обединение”- Благоевград  решават и издигат единодушно Спас Митев за кандидат за кмет. За това решение има протокол, който е подписан от всички коалиционни партньори, включително и от Калоян Ханджийски.

 

Коалиционните партньори,  обаче остават шокирани от промяната в последния момент, с която вместо Спас Митев, Калоян Ханджийски е номинираният кандидат за кмет.

 

„След тази подмяна нормално е да има известно време шок в нашите редици, защото никой не може да очаква, че нещо подобно може да се случи в днешни условия , никой не е допускал, че това е възможно. Трябваше ни време да обмислим нашата позиция и как да действаме , затова взехме решение да обявим на гласоподавателите в Благоевград, че ние не участваме на тези избори.”- каза в заключение г-н Кацарски.

 

Как ще се отрази скандалът на представянето на коалицията „Демократична България – Обединение”  в изборния ден, предстои да разберем.

 

 

 

Автор: Магдалена Тренчева, E79 News
Тагове:

Коментари: